2014. április 9., szerda

Csipkefajták: hajócsipke

A címben a hajócsipke szó szerepel, de akár írhattam volna a frivolitás, csónak csipke, vagy a tatting, occhi, chieccerino, schiffenarbeit szavakat is. Ez a csipkefajta nagyon népszerű szerte a világon. Egyfajta csomózott csipke, amely Marokkóból származik, s onnan terjedt el Európában.  Magyarországon a paraszti kultúrában nem volt elterjedt technika, főleg a polgári díszítő kultúrában teljesedett ki. Ma is nagyon népszerű technika.
A készítéséhez hagyományosan egy csónak alakú eszközt használnak. Ezek közül néhány csodálatos darab:











Készíthető tűvel és horgoló tűvel is.
A hajócsipke kettős hurokcsomók fonalra sorjázásával készül. A csomók sora pikóval tagolható, s horgolótűvel hurokká kapcsolható. Sokan összetévesztik a horgolással, mivel nagyon hasonlít a rövid pálcák sorára.
A mintát mintarajzon jelenítik meg, amelyen a csomók számát, s az összekapcsolás helyét tüntetik fel.

Ezzel a technikával készíthető öltözet díszítő elem, ékszer, díszíthető vele lakástextil. Néhány szép példa:

















































A képek kiállításokon készültek, vagy a www. pinterest.com lapról valók.


3 megjegyzés:

  1. Que bonitos trabajos!Algun dia quiero intentar aprender,de hecho compre la aguja,no tan bonitas como las tuyas que son obras de arte.En mi pais es imposible encontrar tan bonitas,solo las hay de plástico.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az elismerő szavakat, de igazából nem engem illetnek. Ezek a képek segítettek bemutatni magát a technikát. A bemutatott alkotásokat nem én készítettem. Nekem is nagyon tetszik ez a technika, de nem vagyok otthon benne. Szeretném én is megtanulni. Lehet, hogy jövőre már a saját munkámat tudom megmutatni? Nálunk is főleg műanyag hajócskát lehet hozzá kapni. Ezeket az itt bemutatott szépségeket sajnos nálunk sem lehet kapni. Pedig de jó lenne...

      Törlés
  2. Köszönöm. Az alapokat sikerült már elsajátítanom, de azt hiszem ez a fajta csipke nem az én csipkém. :)

    VálaszTörlés