2015. május 27., szerda

Múltunk, örökségünk: Békéscsaba, Szlovák tájház

Itt a nyár, bár pillanatnyilag ez nem nagyon látszik. Ha elindulunk kirándulni, akkor egyik uticélunk lehet Békéscsabán a Szlovák tájház. A Garay utca 21. szám alatt található a 19.századi épületből kialakított tájház. Az épület az alföldi háztípusok egyike. A módos paraszt tárgyain keresztül mutatja be a 19.századi életet. A szlovákok betelepítése több mint 150 települést érintett. Ezek egyike Békéscsaba. A betelepültek főként mezőgazdaságból éltek. Ezt az életet mutatja be a tájház az igényesen berendezett házban.

 
Amikor arra jártam, a ház felügyeletét végző úr nagyon kedvesen, s részletesen mesélt a szlovákság betelepüléséről, életükről, használati tárgyaikról. Mindenkinek ajánlom, aki csak teheti látogasson el a tájházba. Az érdekes történetek meghallgatása mellett szép textileket is láthatunk.
Néhány kép a tájházból:


A tiszta szoba


Slingelt párnavégek

A csabai szűcshímzésre jellemző kakasos motívum


A csengettyűs ágy
 

2015. május 20., szerda

Csipkefajták: Chantilly csipke

A Chantilly csipke a tüll alapú vertcsipkék csoportjába tartozik.
A csipke a nevét egy kis francia városról kapta, amely Párizstól 40km-re északra található. A 17.században de Longueville hercegnő szervezte meg a csipkegyártást a városban. Az itt gyártott csipke nagyon népszerű lett egyrészt a hercegnő támogatása miatt, másrészt Párizs közelsége miatt. A következő fellendülés XV. és XVI. Lajos uralkodása alatt volt tapasztalható. 1870-ben a csipkeházak váratlanul tönkrementek. Ekkor a csipketermelés megszűnt a városban. I. Napóleon idejében Normandiában elsősorban Bayeux területén ismét elkezdik készíteni a Chantilly csipkét, bár itt nem voltak hagyományai a Chantilly csipke készítésének. A hagyományos technikát és mintákat használták. Az 1830-as években érte el népszerűsége csúcsát. Szintén nagyobb mennyiségben készítettek Chantilly csipkét Geraardsbergen-ben, a mostani Belgium területén.
1844-ben a gépi csipke megjelenésével szabadalmaztatták a gépi Chantilly csipke készítését. A gépi csipke megjelenése nagyon jó minőséget, tömeg termelést tett lehetővé. A gépi és a kézi Chantilly csipke nehezen különböztethető meg egymástól. 
A Chantilly csipke alapja nagyon finom tüll háló. A mintája finom virágokat, leveleket, indákat tartalmaz, amelyeket vastagabb, azonos színű kontúrszál emel ki. A háló és a mintázat egyszerre készül. Az alakzatok finoman árnyaltak. Ezt az árnyalást a mintázat kialakításához használt párok számának változásával érik el. A csipke színe  fekete, vagy  fehér. Alapanyagként igen vékony selyem szálat használnak. A fehér csipkénél len szálat is alkalmazhatnak. A nagy darabokat több részletben készítették el, majd láthatatlanul összedolgozták. 
A következő csipke kendő az 1860-as évekből származik:

Néhány szépséges részlete:









Egy spanyol kendő szintén az 1860-as évekből:


És még néhány szép csipke részlet. Némelyikről el sem hisszük, hogy csipke. Inkább rajznak, festménynek tűnik:
















Források:
www.wikipédia.org
www.belovedlinens.net
www.britannica.com
www.pinterest.com

2015. május 13., szerda

Egy mai öltözet

Tovább fejlesztettem a múlt hónapban bemutatott szoknya és táska együttest. Ez az elkészült öltözet egy visszafogott csipkés öltözet.


Nézzük sorjában az öltözet részeit.
A szoknya már tavaly elkészült. ITT   olvasható a leírása, s a mintarajz is itt található.
A boríték táska leírása ITT  található.
A blúz szabása nagyon egyszerű. Teljesen sima blúz, hátán egy hasíték segíti a felvételt. Alapanyaga világos ekrü géz anyag. Csipke díszítést csak a mandzsettára tettem. Mintája ugyanaz, mint a szoknyának és a táskának. A csipke alapanyaga osztott hímző fonal. A hatszálú fonalat két részre osztottam, s három szállal vertem a csipkét. A mintarajzot le kellett kicsinyíteni a fonalhoz. Az osztott hímző Madeira Mouliné márkájú volt. Ez egy mercerezett fonal. Tulajdonképpen  azért esett rá a választás, mert színben ez illett az együtteshez a legjobban. Végül is nagyon örültem, hogy ezt választottam, mert nagyon szép fénye van, s szebb lett a csipke, mint a másik fajtából.


Mikor elkészült a blúz, a párom szerint "kellene valami a nyakára". A csipkét oda már túl soknak éreztem. Így jött a nyakék ötlete. Az eddig használt minta egy elemét emeltem ki. Kicsit át kellett dolgozni, hogy egy egység legyen. Ezt is az osztott hímzőből készítettem. A befejezésnél a a szálakat meghagytam. Egyenletesen elosztva néhány szálra füstkvarc kristályokat erősítettem. A csomókat a csipkétől 2,5cm-re kötöttem. A többi szálat elvarrtam. A kristályokat tartó szálakat egy kicsi megkeményítettem, mert állandóan össze-vissza keveredtek. A zsinórja körmönfont zsinór, mint ahogy a szolnoki csipkénél készül. 


Úgy érzem, most már teljes az öltözet.
A medál mintarajza:


2015. május 6., szerda

Variációk 23

Most a pók és rózsaverés variációk következnek. Elsőre nézzünk egy keretes pók és rózsaverés változatot:



A csipke mintarajza: