2024. augusztus 27., kedd

A Kisfaludy emlékházban jártam Sümegen



Kisfaludy Sándor a 19. század jeles költője ebben a házban született, s itt is halt meg.  Katonatiszti karriert építve a császári hadsereg tisztjeként Bécsben szolgált. Fogságba kerülve kezdett a versírással foglalkozni. Fogságból szabadulva ismét szolgálatba állt. Wüttembergben teljesített katonaideje leteltével leszerelt a hadseregből. Hazatérve álnéven írt. A Himfy szerelmei költeményeivel nagy sikert aratott. Múzsája felesége, Szegedy Róza volt. 1800-ban telepedtek meg a régi családi házban, ahol most emlékmúzeum működik. 

Meglátogatva a múzeumot sok érdekességet tudhattam meg a költőről és feleségéről. Szegedy Róza szerette a kézimunkákat, több szép darabot mentettek meg a hagyatékából.  Ezekből mutatok meg néhányat.

Egy ezüst szálas skófium csipke:


Gépi tüll alapra varrt csipke egy terítő szélén:








Szegedy Róza szeretett kézimunkázni. Egy bécsi kézimunka újságból fennmaradt mintalap:



A családhoz sokan jártak vendégségbe. Szegedy Róza a neves vendégeket megkérte, hogy írjanak alá egy kendőt. Az aláírást kihímezte. Ez a kendő is látható az emlékházban:






Láttam még egy szép karéjos csipkével szegélyezett hímzést:


A hímzés két darabját csipke köti össze:


Egy másik hasonló hímzés:



A szélén lévő csipke:




2024. augusztus 21., szerda

2024. augusztus 8., csütörtök

Halasi csipke tervezési pályázat

A Halasi Csipke Alapítvány pályázatot írt ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervezési Szak hallgatóinak halasi csipke tervezésre két kategóriába. Kis méretű medál és nagyobb méretű csipke tervezése volt a feladat. A tervezésre vállalkozó hallgatók 2023 őszén egy hetes kúrzus keretében megismerkedtek a halasi csipke történetével, jellegzetességeivel. Majd anyaggyűjtés, kutatás után láttak neki a tervezésnek. A pályázatra sok alkotás érkezett. Ezeket az alkotásokat szakértő zsűri véleményezte, majd az arra érdemes terveket a Halasi Csipkeház csipkevarrói megvalósították.

Medál kategóriában Horváth Emese I. díj:


Horváth Nikolette Diána II. díj:


Birtalan Zsuzsanna III. díj:


Nagy méretű csipke kategóriában Bene Vivien I. díj:


Pósa Enikő II. díj


Winkler Noémi III. díj


A zsűri kiállításra érdemesnek tartotta még a következő terveket:









A fotókat én készítettem.

2024. augusztus 3., szombat

Csipkés hét Békéscsabán

 "A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd meg a jövőnek"

                                                                                  Vörösmaty Mihály



Egy nagyon kellemes, dolgos hetet töltöttünk együtt 19-en. A találkozónknak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület adott otthont a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi tér Orosházi úti épületében.

A program tematikáját én állítottam össze, a megvalósításban Török Judit volt segítségemre. 

A csoport összetétele mind tudás, mint életkor szempontjából heterogén volt. Ezért négy csoportba sorolhatóak a résztvevők.

A kezdőknek az egyesület biztosított ezsközöket, hogy megismerhessék a csipkeverés szépségeit. Megismerkedtek az alapverésekkel, s elkezdték az első szélcsipkét készíteni:




Akik az aSzakkör keretében dolgoztak eddig, folytatták az ottani feladatokat, immár élő segítséggel. Megtanulták a rózsaverés készítését is:










A haladók több csipke közül választhattak. Olyan csipkéket választottam a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből, amelyek Körmöcbányáról származnak, s nincsenek benne a nemrég megjelent kiadványomban. (Csipkeminták Körmöcbányáról) Minden minta tartogatott újdonságot a csipkekészítőknek.




















Egyedi minta is készült:



És végül a kihívás, amely már igazi mestermunka:


 Gratulálok minden résztvevőnek! További szép csipkés napokat kívánok!