2013. január 23., szerda

Kiállítás ajánló: halasi csipke

Csipke kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban Cérnába szőtt évszázad-110 éves a Halasi Csipke címmel.

Mi is az a halasi csipke? Ez a csipke a levegőbe varrott csipkék csoportjába tartozik.

Magyarországon – a több száz éves múltú vert csipkével szemben – az ún. levegőbe varrott csipke készítésének nem volt hagyománya. Az első igazi magyar varrott csipke, a halasi csipke volt, melyet Dékáni Árpád (1861-1931) tervezett és Markovits Mária (1875-1954) kivitelezett. Kezdetben Dékáni Árpád tervezte a különleges szépségű halasi csipke mintákat, melyeket a szecesszió formavilága, a magyar népművészet mintakincse és a család nőtagjai által készített és gyűjtött kézimunkák inspiráltak. Markovits Mária  készítette Vaszary Kolos hercegprímás megrendelésére a Mátyás templom miseingeinek hímzéseit, majd a király számára készített garnitúra kárpitjaival az 1900-as Párizsi Világkiállításon arany érmet nyert. Kettejük szerencsés találkozásának gyümölcse a halasi csipke.

 Dékáni Árpád tervezte csipke
 
 
 Dékáni Árpád tervezte csipke


Hogyan készül a halasi csipke?
Elkészítik a csipke rajzát. Ügyelve arra, hogy a fonák oldalát rajzolják le, hiszen a csipke a fonák oldalon készül. A csipke rajzára átlátszó papírt helyeznek, alá pedig több réteg textilt tesznek. Ezt rámára feszítik.  Ezután következik a kontúrszálazás. Vagyis egy vastagabb szálat a minta kontúrja mentén felvarrnak a mintára. Ha ez kész, akkor leveszik a keretről, s egy homokkal töltött párnára teszik, s kezdődik a minta kivarrása. A csipke varrása a világ legfinomabb len cérnájával történik. Először a fő motívumokat töltik ki szövő öltésekkel.



 

Ezután a megmarad űröket töltik ki csipkeöltésekkel.



 
Több mint hatvan féle csipkeöltést használnak. Ezért egy mintát többféleképpen is ki lehet varrni aszerint, hogy melyik csipkeöltést választja a kivarró. Ha elkészültek, akkor a hátoldalon kivágják a fércöltéseket, és levehető a kész csipke.
A halasi csipke elkészítése rendkívül időigényes munka. A csipke grammonkénti ára vetekszik az arany árával.
Több mint 80 éve minden valódi halasi csipkén megjelenik a márka jel: három egymásra fektetett halacska. 




Néhány csipke a kiállításról.


Nagyvirágos terítő részlet
Tar Antal terevezte 1938
 

Madaras pókolásos terítő
Pongrácz Margit- Tóth Mária 1935


Gyöngyvirágos terítő
Tóth Béla 1930-as évek

Még több csipke:


 
 













A kiállítás az Iparművészeti Múzeumban Budapesten még 2013. február 24-ig megtekinthető. Érdemes megnézni. Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánok!


irodalom:
www.museum.hu
www.imm.hu
www.teamlabor.inf.elte.hu
www.folkartkezmuveshaz.hu
www.eugenonline.com



3 megjegyzés:

  1. Kedves Kati!
    Szívből örvendek ennek a nyitánynak - jó ötlet, nagy elszánás Tőled! Biztos figyelni fogom! Szurkolók a partvonalról! Már fel is veszem kedvencnek:-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Kati! Nagyon örülök a blogodnak!

    VálaszTörlés