2013. február 20., szerda

Csipkés szoknya 3

A csipkénk már majdnem készen van, össze kell dolgozni. Ehhez a csipke elejét feltűzzük a megfelelő helyre a párnára. vigyázzunk, nehogy megtekeredjen, mert akkor bontani kell, s az nem könnyű feladat.





Amikor összeérek a csipkével, tűvel, vagy horgolótűvel minden szálat bekötök a megfelelő helyre, a verőkéket levágom, s két csomót teszek rá. Ezt minden szállal megismétlem. Leveszem a csipkét ( van aki ezt is a párnán csinálja ), majd minden szálat egyesével tűbe fűzök, s a csipkébe befűzöm a megfelelő szálirány szerint. Gömbfejű varrótűt használok, így nem szúrom át a szálakat.


Az ujjam mutatja, hol van az összedolgozás.



Itt már alig látni, hol is dolgoztam össze, s a fonák oldalán sincsenek csomók.
A felesleges szálak levágása után megvasaljuk gőzölve. Ez két dologért fontos. Először is szebb a csipke vasalás után, másodszor a pamut a forró gőzben összemegy amennyit akar, s nem a szoknya első mosásakor rántja össze a szoknya alját.

A kész csipke:



A horgolt csipkét rövidpálca sorral horgoljuk össze.
Most rávarrjuk kézzel a szalagot a csipke fonák oldalára:



 A csipkét a szalaggal együtt a felhajtás fonák oldalára. Vigyázzunk, hogy ne öltsünk át  a szoknya színére.


Így néz ki a színén:


Olyan, mintha az alsószoknya csipkéje látszana:



Ezzel el is készültünk a csipkével díszített szoknyánkkal. Jöhet a kellemes tavaszi idő!




Ha valaki készített bármilyen csipketechnikával hasonló csipkés szoknyát, s kedve van, küldje el a szoknya fényképét ( egy képet a teljes szoknyáról, egyet pedig a csipkéről) a következő e-mail címre:
tothk2010@gmail.com
A képeket megjelenítem ezeken az oldalakon.

8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és milyen hamar kész lett!

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép!
    Ha én egy szoknyát akarnék beszegni vele, akkor az évekbe telne (de hónapokig mindenképpen), így csak egy nagyobb arasznyi készült belőle. Életemben először csináltam legyezőmintát és pókot is, az elsőket mindkét motívumból vissza kellett bontani, de aztán elég jól haladtam vele. Itt látható: http://csipkelelku.blogspot.hu/2013/03/pokos-legyezos.html
    A horgolt szegélyt is elkezdtem, azzal vendégtörülközőt fogok beszegni.
    Még egyszer nagyon köszönöm a mintát!

    VálaszTörlés
  3. Ó!!! Most bukkantam erre az oldalra és el vagyok ájulva! Hű, de mennyire szeretnék szoknyát csipkeszéllel! Csak varrni nem tudok, úgyhogy boltira lesz szükség. És mondjuk túl sok megkezdett munkám is van, amit be kell fejeznem, de sort fogok keríteni rá, mert nagyon megmozgatta a fantáziámat az ötleted, és most, hogy befejeztem egy nagyobb mintát és lekerült a párnámról a legutóbbi csipkeverésem (csak még nem raktam ki a blogomra), még nem volt újabb ötletem, mit is csipkézhetnék ki!

    VálaszTörlés
  4. Csak azt nem értettem, hogy rövid pálcasort horgolsz a vert csipkére is? Hogy arra varrd a szalagot? Vagy valamit félreértettem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rövid pálcasorral dolgozom össze a horgolt szélcsipkét. A vertcsipkét a leírt módon dolgozom össze. Szalagot mindkét csipkefajtára varrnék, ha a szoknyán belülre szeretném felvarrni a csipkét, mint ahogy a leírásban van.

      Törlés
  5. Akkor félreértettem! Köszönöm!:) Végülis azért van a hollandtűzés a minta szélén.

    VálaszTörlés
  6. Csak ámulok-bámulok. Az egyszerű horgolást (recehorgolás, filéhorgolás) ismerem. Esetleg ilyen mintákat is ismersz. sajnos a jól értelmezheető, régi bevált mintaleírásokkal nem nagyon találkozom már sehol. Éva

    VálaszTörlés
  7. che belli questi lavori, io lavoro questa tecnica su tombolo piatto

    VálaszTörlés