2013. május 22., szerda

Csipkefajták: varrott szélcsipke

Egy textil szélére tűvel gyönyörű szélcsipkét varázsolhatunk. A szélcsipkét a  textil széléhez huroköltésekkel kapcsoljuk. ez lesz az első sor. A huroköltés nem más, mint a régen pelenkaöltésnek nevezett öltés, de ezt a kifejezést már nem használjuk.  A következő sort az előző sor huroköltéseibe öltjük. A huroköltések sűrűsége és a közöttük lévő öltéshossz nagyságának változása adja a mintázatot.
 
Lerajzolva ilyen egy varrott szélcsipke
Így készül:
 
 

 
 
Az felső sorban balról jobbra kell nézni az egyes lépéseket, majd az alsó sorban jobbról balra.
 
Ezt a fajta szélcsipkét Kalotaszegen is használják a nagyírásos mintájú textilek szegésére.
 
kalotaszegi nagyírásos mintájú párna
 
Ezt a párnát még a hetvenes évek közepén vásároltam Erdélyben egy, az utcán áruló és varrogató nénitől. Némi lejt, és az akkor nagyon értékes AMO szappant adva érte cserébe. A néni maga rajzolta elő a mintát. Érdemes megfigyelni, hogy a minta nem teljesen szimmetrikus. Ahol több hely maradt, oda még varrt néhány levélkét, vagy pontot, ahol kevesebb volt a hely, ott elhagyott néhány mintaelemet. Mindez  nem zavarja az összhatást. Ettől lesz egyedi minden elkészült alkotás. Manapság túlzottan törekszünk a szimmetriára. Mint a fenti példa mutatja, lehet hogy nem is kellene.
 
 
  A párna szélén megjelenik a varrott szélcsipke, s még valami lukacsos szél, amiről majd később még részletesen beszélek.
 
a varrott szélcsipke közelről
 
 
még egy nagyírásos párna
 
 
szélén a varrott csipkével
 
A háromszöges és pikós szélcsipke készítése:
 
 
 
Egy diósjenői keszkenő varrott csipke széllel
 
Nagyon szép és bonyolult mintákat is létrehozhatunk huroköltések segítségével:
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése