2013. október 31., csütörtök

Karácsonyra készülve 1

Nézegetve az internet egyes oldalait, a kézművesek már igencsak készülnek a karácsonyra. Én is kedvet kaptam a készülődéshez.
Amikor a poháralátéteket készítettem, maradt három kis 9cm átmérőjű terítőcske, ami szerintem stílusában nem illett a többihez. Ezek felhasználásra várakoztak a polcon. Most érkezett el az idő, hogy hasznossá váljanak. Íme:




A dobozokat egy hobby boltban vásároltam. Vettem még átlátszó fényes víz bázisú lakkot is ott. A színező lazúrt festékboltban szereztem be, ez is víz bázisú. A szakértők szerint fontos, hogy mindkettő azonos bázisú legyen, hogy ne bántsák egymást. Van szintetikus alapú is mindkettőből, de nekem ez barátságosabbnak tetszett, s hígítót sem kellett vennem. Ki lehet mosni az ecsetet a csap alatt, s a levegőn megszárítható.
Ezután kezdődött a munka. Összességében nem vett igénybe túl sok időt a tényleges munka, de a száradásokra időt kell szánni.
Először a lazúrral lekentem a dobozok külső felületét. Ez több lépésben történt, mert valahova fektetni is kellett a dobozokat. A dobozok belsejét eredeti színében hagytam. Száradás után a tetejét lelakkoztam, s még frissen rányomtam a csipkét. Eredetileg úgy gondoltam, hogy majd a csipkét is lelakkozom. Ez nem jött be. Legalábbis ezzel a fajta lakkal.  A csipke ugyanis beszívta a lakkot, ami nem is lett volna baj, de nem egyenletesen tette. Így foltos lett. A sűrűbb szálhelyeken nem akart nedvesedni. No ekkor áldottam , hogy víz bázisú lakkot vettem, mert így le tudtam venni gyorsan a csipkét, s ki tudtam mosni. Nem ment kárba a munkám, a csipke száradás után újra használható lett. Miután megszáradt a fedőlap, a dobozok többi részét is lelakkoztam. 
A csipke az alábbi mintarajz alapján készült ( Fürge Ujjak 1967):



A kész dobozok:


3 megjegyzés:

  1. Nagyon kedves ötlet, biztosan sikere lesz!
    Marcsi

    VálaszTörlés
  2. Én szeretek rajzról horgolni, de ez a rajz nekem semmit nem mond. A formáját látom, de hogy hány pálca, hány szem - azt nem! A dobozkák igazán szépek lettek, nagyon jó ötlet volt velük a csipke diszítés! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó!
      Ez a mintarajz vertcsipkéhez készült, ezért nem látni a pálcákat és a láncszemeket. A dobozka díszíthető bármilyen szép horgolt csillaggal, virággal is. Talán a fentihez hasonló is található a neten. Sok sikert!

      Törlés