2013. november 6., szerda

Csipkefajták: csomózott rece

A receháló ősidők óta nélkülözhetetlen halászeszköz. Ma is ezzel a hurokvetési technikával készülnek a kézi halászhálók. Hogy mikor használták csipke-alapként, ezt nem lehet pontosan tudni. Már az ókori római és görög birodalom korából is ismeretesek aranyszálból készített hajhálók, amelyeket gyönggyel is díszítettek. Ezeket fejdíszként használták, mint ezen a Pompeiben látható freskón :



 A rececsipke mai formája a reneszánsz kor terméke, Perzsiából került Itáliába, s onnan terjedt el Európába. Ezt bizonyítják az oroszlános, tigrises, gránátalmás motívumok. 
Hazánkban a XIII. századtól már rendszeresen alkalmazzák a csomózott hálós alapú rececsipkét egyházi ruhák és oltárterítők díszítésére. A XIX. és a XX. század fordulóján általánosan elterjedt technika volt a paraszti és a polgári lakások textiljeinek díszítésében.
A receháló (necc) készítéséhez recetűre, távolságtartóra, és recekeretre van szükség:


A recetű olyan fém tű, amelynek mindkét végén villaszerű hasított rész van. Erre tekerik fel a fonalat, amiből a háló készül. A távolságtartó egy csontból vagy fémből, manapság műanyagból készült henger, vagy lap. Ez határozza meg a hálószemek nagyságát. A keret fából, fémből, műanyagból készült keret, erre feszítik ki az alaphálót a minta behímzése előtt.



A kifeszített hálóba tömő- és csipkeöltésekkel hímezik bele a mintát:
 
 
 


 
 
Nézzünk néhány szép rececsipkét:
 
sárközi rece
 
 
gömöri rece
 
 
sokác rece

És néhány mai feldolgozás:

egy ing ujjában



gyermek főkötő


főkötő vertcsipke széllel

 polgári hatás a recemintán

Vásárhelyen kezdeményezés indult a necc gyűjtemény létrehozására. Erről bővebben olvashatunk a www.rece-fice-fono.blogspot.hu  blogban.

8 megjegyzés:

  1. Hát ez remek összefoglaló! És milyen jók a képek is! Többségét már ismerem... de a sokác honnan való, meg tudod-e mondani? Az azt követő képek pedig biztos Szabó Pál Antalné Éva munkái - őt ismerem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik az összefoglaló. Őszintén szólva kicsit tartottam a közzétételtől, mert nem igazán vagyok jártas a neccelésben. Nagyon vártam a véleményed. Köszönöm. A sokácot Miskolcon a Látványtárban fotóztam. Csak az első az Éva munkája

      Törlés
    2. A Látványtár már régóta érdekel, de nem jutottam még el - most sem voltam épp otthon... Mintha a békésszentandrási Anna készített volna gyerekfőkötőt... De nincs róla képem...

      Törlés
    3. A gyermekfőkötő is talált. Többet ne találgass, mert a többi alkotóját nem ismerem. A látványtár nagyon érdekes volt, de tavasszal ilyen formában megszűnik. A tulajdonos nem tudja fenntartani, ezért felajánlotta múzeumoknak. Amikor ott voltunk, akkor még nem sikerült egyetlen intézménnyel sem megegyeznie a gyűjtemény sorsáról. Reménykedjünk, hogy itthon marad.

      Törlés
    4. Nagyon szurkolok, h. jó megoldás szülessen!!! Szinte hihetetlen, h. eddig is fennállt... Nehéz sorsuk van az ilyen kezdeményezéseknek. Jó lenne még megnézni.

      Törlés
  2. Az egyik kép még további érdekességeket fedett föl nekem - orosz rececsipkéről, képkereső segedelmével:-) Nagyon köszönöm:-)

    VálaszTörlés
  3. Hol lehet ma rececsipkét vásárolni? Van-e aki forgalmaz új csipkéket?

    VálaszTörlés