2014. február 12., szerda

Oltár terítő ünnepi alkalomra

A keresztelő ünnepi alkalom. Ezért az ünnephez hozzátartozik a templom feldíszítése is. A következő egyházi garnitúrát  keresztelő alkalmára készítettem.


Ez a garnitúra három darabból áll: oltárterítő, kehely takaró, papi stóla.
Ez a munkám úgy indult, hogy valami olyat szeretnék készíteni, ami nincsen készen egy-két héten belül, hanem tovább kitart. Először csak  kehelytakaróban gondolkodtam. A szakkörvezetőm javasolta, hogy bővítsem ki egy oltárterítővel és egy keresztelőmedence takaróval. Ez utóbbira már nem maradt időm, mert be kellett adni a pályázati anyagot, helyette készült el a papi stóla. A kehelytakaró kb 45x45cm-es, az oltárterítő 230x90cm, a papi stólára csak 2 db 11cm-es csipke kellett. Így több mint fél évig bíbelődtem ezzel a garnitúrával.

A garnitúra csipkéje

 Ezt a garnitúrát 2010-ben a békéscsabai Textiles Konferencia pályázatára adtam be, ahol a zsűri értékelése alapján I. díjat kaptam a munkámért.




 
A garnitúra textil alapanyaga fehér pamut vászon. A csipke felvidéki, úrvölgyi kontúrszálas csipke. 60-as horgolócérnából készült, arany kontúrszállal. 17 pár fehér, 3 pár arany cérnával feltekert orsó szükséges hozzá. Az arany cérnából két pár halad a jobb szélen, egy pár pedig a minta belsejében kanyarog. A csipke szélessége: 50mm, az egyenes szélen a tűzéspontok távolsága: 5,5mm. 
Ezt a gyönyörű csipkét felhasználhatjuk a karácsonyi ünnepi asztalon is például asztalközép szélén. Színes kontúrszállal pedig kevésbé ünnepi alkalomra is nagyon szép. 
A csipke mintarajza:


3 megjegyzés:

  1. Valóban álomszép kézimunka...! Csodálatos!

    VálaszTörlés
  2. Méltán nyerted el a díjat. Tökéletes, választékos alkotás - ez tényleg nem egyszerűen munka:-)

    VálaszTörlés