2014. április 2., szerda

Egy kis fekete ruha

A 2014-es békéscsabai XIV. Országos Textiles Konferencia pályázatára készült ez a kis fekete ruha:



A konferencia témája a gyapjú volt, ezért alapanyagnak gyapjú szövetet képzeltem el. A ruha anyagának beszerzése nem volt egy egyszerű menet. Budapesten sok méter árú boltban jártam, de a választék elkeserítő volt, nem beszélve az árról. Ha gyapjú, akkor viszonylag vastag szövet.  Nem ilyenre gondoltam. Ajánlották a jászberényi főtéren lévő méter árú boltot. Amikor beléptem, elállt a lélegzetem is. Ennyi textil tekercset még nem láttam. Mikor elmondtam, hogy mit szeretnék, legalább 10 féle gyapjú szövetet tett elém az eladó. Nem volt nehéz kiválasztani a ruha alapanyagát, ezt a gyapjú zsorzsetet. Vékony, könnyű textil.
Az alapanyag olyan csodálatos volt, hogy nem mertem egyedül nekivágni szabásnak és varrásnak. Olyan fazont szerettem volna, ami a fiataloknak is tetszik, s szívesen viselnék a ruhát. Megkértem Pálfi Ágnes fiatal, tehetséges tervezőt, hogy segítsen. Ő tervezte a ruhát, s ő is varrta meg. 
Amikor a ruha elkészült, akkor kezdtem el a csipke tervezését. Nem volt egy egyszerű feladat. Az alaphálót úgy kellett megrajzolni, hogy a kitűzési pontok kövessék a nyak kivágás vonalát. Ívesen, mint például a kerek, vagy ovális terítők esetén. Ugyanis csak így lehet a mintát ívesen belerajzolni. Csakhogy ez nem volt olyan szabályos alakzat. Nem egyforma széles a minta, más az ív az alsó és a felső szélen. Az alapháló elkészülte után a minta berajzolása már ehhez képest gyerekjáték volt.
Miután elkészült a mintarajz, cérna kellett a csipke elkészítéséhez. Gyapjú cérnát nem sikerült kerítenem. Főleg nem ilyen vékonyat. A textilt fejtettem fel, s a vetülék fonalat dupla szállal használtam a csipke elkészítéséhez. A kontúr szál selyem fényű, vaj színű pamut fonal.
Az övet már én készítettem el. Hogy kellően merev legyen, táska vetexet használtam hozzá. A minta megrajzolása itt nem volt nehéz, mert egyenes vonalakat használhattam. 

Az elkészült csipkék:



A Békéscsabán megrendezett XIV. Országos Textiles Konferencia zsűrije Ezüst oklevéllel jutalmazta munkánkat a táska szettel együtt.



A csipke neve helyesen: Spanja-Dolinai.
A ruha részletei:



Mikor Janka lányom megtudta, hogy kiállították a ruhát, azt kérdezte: De mikor lehet majd felvenni?
 

5 megjegyzés:

  1. Milyen szééép!!!!! A táskaszett is nagyon profi munka, amit Tőled megszoktunk! Szeretettel gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. ottimo lavoro molto attuale elegantissimo
    complimenti
    silvana

    VálaszTörlés
  3. ha saját készítésű csipkével díszített ruhát viselhetnek lányaink ez nagy öröm nekik is és nekünk is. Szép alkalmi viselet,

    VálaszTörlés
  4. Pompás ötlet, kiváló kivitelezés! Ráadásul egész kálvária mellékesen... Jó, hogy így leírtad a nehézségeidet, amivel együtt jár egy ilyen nem mindennapi munka!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó lenne sok ilyen véleményt, elismerést olvasni. A színvonalas, ízléses alkotó munka sokakat bíztathat hasonló bemutatkozásra, ez nem dicsekvés, kövessük Tóthné Katika példáját. Tanulhatunk a közreadott információkból.

      Törlés