2014. április 30., szerda

Sál és táska szett 1

Szintén a békéscsabai Textiles Konferenciára készült ez a tárgyegyüttes:



Az együttes alapanyaga 100%-os gyapjú szövet. A szövetet szintén Jászberényben szereztem be.
A mostani bejegyzésben csak a sálról írok, a táska szett egy másik bejegyzés témája lesz.
A szövet beszerzése után ismét rájöttem, hogy ilyen színű és minőségű gyapjú fonalat nem tudok beszerezni. Ezért elkezdtem felfejteni a szövetet. A szövet széle vágott szél volt, így kb 1,4m hosszú szálakat nyertem. Ennek egyenes következménye, hogy sokszor kellett a szálakat megtoldanom. A kifejtés sem volt egyszerű eset. Ennek a szövetnek a felületét már bolyhosították egy kicsit. Ezért nehezen lehetett bontani. 4-5 szál kifejtése után a láncfonalakat le kellett vágni, mert nem tudtam tovább szakadás nélkül bontani. Mivel a csipke széles, sok párral dolgoztam, sok fonal kellett. 
A csipkét dupla szállal vertem. Egy szállal nem volt elég tartása, s nagyon könnyen szakadtak a szálak.



Nem volt könnyű a gyapjúszállal dolgozni. Mivel ez a szál szövő fonal volt, nem volt erős sodrású. Könnyen szakadt, ezért a szál feszítésénél nagyon vigyázni kellett a feszítés erősségére. Verés közben nem igazodtak olyan könnyen a szálak, mint a jól sodrott pamut szálak esetében. Sokáig úgy is láttam, hogy nem tetszik a készülő csipke. 
Az elkészült csipke szálait a levétel után el kellett dolgozni. Itt a csipkés szoknyánál már leírt módszert alkalmaztam: a szálakat egyenként tűbe fűztem, s visszabújtattam a csipkébe. 
Feltétlen szükség volt a csipke gőzös átvasalására. Így már egy igen tetszetős darabot kaptam. 
A sál alapját adó szövetet a hosszabbik oldalon vékonyan besodortam, s láthatatlan öltésekkel a szövet szálával rögzítettem. A keskenyebbik oldalon szélesebb behajtást alkalmaztam.




A hosszú munka eredménye:


( A sálra, s nem a gyerekre gondoltam! :) )

A sál csipkéjének mintarajza:



4 megjegyzés: