2014. május 28., szerda

Sál és táska szett 2

Térjünk át a táska szettre. Szeretem, ha a tárgyak között összhang van. Ezért gondoltam arra, hogy a sál mellé készítek egy táskát, egy pénztárcát és egy szemüvegtokot is.Mivel ezek egyszerre használatos tárgyak, törekedtem a köztük lévő összhang megteremtésére. A tárgyak alapanyaga ugyanaz a 100%-os gyapjú szövet, mint a sálnak. A csipkéhez a fonalat a szövet vetülék szála adja. Folytattam a szövet felfejtését....
A minta megtervezésekor következőkre figyeltem: a sál csipkéje egy szélcsipke. Itt felhasználtam a Variációk sorozat néhány elemét. A táska csipkéje ennek a szélcsipkének egy betétcsipke változata, a szemüvegtok és a pénztárca csipkéje pedig a szél és betétcsipke pókos szélének megduplázásából adódik. 
A fém kereteket, a láncot, a karabinert, a karikákat  innen vásároltam. A szabás mintákat innen töltöttem le.
A táskához 20cm-es szögletes keretet választottam antik bronz színben. A szabás mintát egy kicsit átalakítottam. Nekem túl bőnek tűnt, vagyis túl buggyos lett volna a táska. Ebből a szövetből nem mutatott volna szépen, ezért szűkítettem a szabás mintán. Végül is ilyen lett:
A táska csipkéjét  a sál csipkéjének betét csipke változata adja:
A csipke mintarajza:


A pénztárca 8cm-es, ugyanolyan színű és formájú keretet kapott. Itt is szűkebbre szabtam az adott mintánál:
A szemüvegtok:


A szemüvegtok szabás mintája ugyanaz, mint a pénztárcáé, csak hosszabbra szabtam.
A minta a sál mintájának felső szélén található egyszerű pókos minta megduplázása:


A csipke mintarajza:


A bélés anyaga eredetileg fehér vékony pamutszövet volt, amit teával festettem megfelelő színűre.
A varrást is saját kezűleg készítettem mindhárom esetben, s a kereteket is én varrtam fel a textilekre. Az első a pénztárca volt. Nem volt könnyű. Elképzelni sokkal egyszerűbb, mint megcsinálni, de nem ördöngösség. Az első darab keretre varrására ráment egy hosszú délutánom.  a szemüvegtok már gyorsabb volt, a táska meg már meg sem kottyant. Nem hiába tartja a mondás: gyakorlat teszi a mestert. :)))

4 megjegyzés: