2014. december 3., szerda

Karácsonyra készülve 2014/2

Most egy egyszerűbben készíthető tárgyat szeretnék bemutatni. Sokféle funkciót adhatunk neki, én mobiltoknak használom.A csipke kivételesen nem magyar nyelvterületről való. Már régóta szemeztem ezzel a mintával. Ez egy reneszánsz minta, fonással készül. Az eredetije a Stekbornban a Heimat múzeumban található. A minta pedig a Klöppelbrief sorozatban jelent meg.
Először is el kell készíteni a szabásmintát. Nem kell megijedni, nem egy ördöngős dolog. A következő képpen csináltam: megmértem a mobilomat körben keresztben és hosszában is ( az én esetemben 29cm és 16 cm). Az így kapott méreteket megfeleztem ( 14,5cm és 8 cm). A szélességhez hozzáadtam 1,5cm-t, a hosszához 1 cm ( 15,5cm és 9,5 cm). A hozzáadásokat azért kell megcsinálni, mert figyelembe kell venni, hogy a mobil könnyen belecsússzon a tokba, másrészt a vastag közbélésnek is kell hely. Ezekkel az adatokkal rajzoltam egy téglalapot. Ha a tetejét egyenesnek szeretnénk, akkor készen is vagyunk. Ha ívesre szeretnénk csinálni a tetejét, akkor a téglalap keskeny részének a felezőpontjába felmérek 1,5cm-t, s ívesre megrajzolom a tetejét. Ezzel el is készült a szabásmintánk. Remélem nem túl bonyolult a leírás.
Itt már meg tudom mérni a szükséges csipke csipke hosszát. A szabásminta hossza plusz 1-1,5cm a varrásra. Mire elkészül a csipke, beszerezhetem a további hozzávalókat.

Mire is van szükségünk?
  •  külső borító anyag, ami látszik (nekem szürke lenvászon)
  •  kell még puha rávasalható közbélés kb 2mm-es. Itt szerintem használhatunk nem rávasalhatót is, vagy polár anyagot, ha az van otthon.
  • rávasalható merevítő közbélés. Ez utóbbit én elhagytam, mert túl merev lett a tok vele. Ha pl szemüvegtokot készítünk így, akkor viszont jó ha merev.
  • egy patent, hogy ne csússzon ki a tok tartalma
  • selyem bélés, hogy jól csússzon
Ha mindent összegyűjtöttünk, akkor  kiszabjuk az elemeket. A szabásmintánkat ráfektetjük a textilre, s kb 7mm-es ráhagyással körbevágjuk:A csipkét felvarrjuk az első oldalnak szánt textilre:
Nekem kicsit hosszabb lett a csipke, mint a kiszabott textil, a mintaelemek miatt. Ez nem baj, elfér a varrásban.

Rávasalom a közbéléseket a textil fonák oldalára vizes ruhán keresztül. Lassan, hosszan vasalva, hogy odaragadjon:


A darabokat színt színre fordítva a tetejét kivéve összevarrjuk. Olyan rövidek a darabok, hogy akár kézzel is megtehetjük. A bélést a két hosszanti oldalán varrom össze. Kifordítom. A bélést belecsúsztatom a tokba, s a felső részére körben rávarrom a bélést:


Az egészet kifordítom. A bélés alját apró öltésekkel összevarrom. Összeigazgatás után átvasalom az egészet. Szükség esetén a tetejébe belülről rávarrom a patentot. Vigyázzunk, hogy a színén a lehető legkevesebb öltés látszódjon.
És elkészült a MŰ!


Remélem nem tűnik nagyon bonyolultnak a leírás. Úgy gondolom, hogy ezt egy kevés varrási gyakorlattal rendelkező csipkés is el tudja készíteni.
A csipke mintarajza:

Jó munkát!

4 megjegyzés: