2015. január 7., szerda

Farmer mellény

A 2014-es Nagykállói Csipke Konferencia egyik témája a mellény volt.Két mellényt készítettem a pályázatra. Az egyiket fiataloknak, a másikat idősebbeknek ajánlom. Most a fiatalabbaknak készített mellényt mutatom be.
A mellény alapanyaga sötétkék színű vékony farmer anyag. A csipke 60-as ekrű horgolócérnából készült.
A mellény szabásmintája a Burda divatlap 2014/04-es számából a 125-ös modell alapján készült. Az eredeti mintát alaposan átalakítottam.
Terveim szerint ilyen lett volna:

Ez a változat hasonlított leginkább a divatlapban lévő modellhez. Ez a változat azonban nem tetszett a leendő tulajdonosnak, ezért a következő változat került szóba, s a lányaim szavazata alapján ez lett a végső forma:

A csipkét saját szálával varrtam fel, ezért a mellény elejét a farmer anyaggal ki is béleltem, hogy ne látszanak az öltések.
A végeredmény:


Így egy kicsit "kevésnek" találtam. Ezért készítettem hozzá egy blúzt is. Ennek anyaga ekrű színű pamut géz. Hogy a mellény és a csipke jól érvényesüljön, nagyon egyszerű fazont választottam. A csipke a mellény színével egyező színű osztott hímző három szálából készült:





Csak a blúz mandzsettájára tettem csipkét:


S íme együtt a mellény és a blúz:


Lánykám elégedett volt a végeredménnyel, ami nagy örömet jelentett. A bíráló bizottság döntése alapján második helyezést értem el.
A mintarajzok:


 60-as Anchor cérnához a következő nagyítást javaslom: a mintarajz szélén a kitűzési pontok távolsága 3,5 mm. A két irányú mintarajz a mellény elejének szimmetriája miatt kellet. Így mindkét oldalon a csipke színe került felülre.


3 megjegyzés: