2015. március 18., szerda

Kiállítás ajánló: Csipke Isaszegen

A minap meghívó érkezett, egy isaszegi csipkekiállításról. Érdeklődve mentem el, hogy mit is láthatok ezen a kiállításon. 
Isaszeg a Rákos-patak mentén, a fővárostól 30 km-re található város. Neve ismerős az 1848-as szabadságharc 1849. április 6-án vívott csatája okán. 
Művelődési háza sok érdekes, vonzó programot szervez. Ezek közül az egyik a   Csipkevilág címmel rendezett kiállítás. A kiállításon az isaszegi Németh Mihály magángyűjtő csipkegyűjteménye legszebb darabjait láthatjuk.
Németh Mihály gyűjteménye alapjait alkotó csipkékhez 25 éve öröklés útján jutott. Megragadta a csipkék finomsága, változatos motívum világa, a technikák sokfélesége. Innentől kezdve már tudatosan kutatott a környezetében fellelhető csipkék után. A gyűjtemény további darabjai lomtalanítás során, további öröklések, s ajándékozás útján kerültek hozzá. A csipkék állapota változó. Vannak teljesen ép darabok, de sok sajnos sérült. Jó lenne a sérült darabokat rendbe hozni. A csipkék rendbehozatala, szakszerű tárolása nem kis költséget jelentene.
A kiállítás anyagát Moór Anikó muzeológus válogatta, s rendezte szép kiállítássá.
A kiállítás március végéig tekinthető meg . Hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9-18,  szombat 9-13-ig a Dózsa György Művelődési Otthonban.
Kedvcsinálóként nézzünk néhány képet a kiállításról:





Láthatunk csomózott recét:


 horgolt recét:



varrott recét különleges horgolt szegéllyel:


 varrott csipke betétet, amely egy függöny része volt:

zsinór csipkét:


írcsipke elemeket tartalmazó horgolást:


kötött csipkét:



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! érdekes, hogy egy férfi a gyűjtő! Biztos megnézném, ha otthon lennék - köszönöm, h. legalább megmutattad:-) ...az a horgolt szegélyes vitrázsbetét(?) is csomózott rece - alighanem...

    VálaszTörlés