2015. május 20., szerda

Csipkefajták: Chantilly csipke

A Chantilly csipke a tüll alapú vertcsipkék csoportjába tartozik.
A csipke a nevét egy kis francia városról kapta, amely Párizstól 40km-re északra található. A 17.században de Longueville hercegnő szervezte meg a csipkegyártást a városban. Az itt gyártott csipke nagyon népszerű lett egyrészt a hercegnő támogatása miatt, másrészt Párizs közelsége miatt. A következő fellendülés XV. és XVI. Lajos uralkodása alatt volt tapasztalható. 1870-ben a csipkeházak váratlanul tönkrementek. Ekkor a csipketermelés megszűnt a városban. I. Napóleon idejében Normandiában elsősorban Bayeux területén ismét elkezdik készíteni a Chantilly csipkét, bár itt nem voltak hagyományai a Chantilly csipke készítésének. A hagyományos technikát és mintákat használták. Az 1830-as években érte el népszerűsége csúcsát. Szintén nagyobb mennyiségben készítettek Chantilly csipkét Geraardsbergen-ben, a mostani Belgium területén.
1844-ben a gépi csipke megjelenésével szabadalmaztatták a gépi Chantilly csipke készítését. A gépi csipke megjelenése nagyon jó minőséget, tömeg termelést tett lehetővé. A gépi és a kézi Chantilly csipke nehezen különböztethető meg egymástól. 
A Chantilly csipke alapja nagyon finom tüll háló. A mintája finom virágokat, leveleket, indákat tartalmaz, amelyeket vastagabb, azonos színű kontúrszál emel ki. A háló és a mintázat egyszerre készül. Az alakzatok finoman árnyaltak. Ezt az árnyalást a mintázat kialakításához használt párok számának változásával érik el. A csipke színe  fekete, vagy  fehér. Alapanyagként igen vékony selyem szálat használnak. A fehér csipkénél len szálat is alkalmazhatnak. A nagy darabokat több részletben készítették el, majd láthatatlanul összedolgozták. 
A következő csipke kendő az 1860-as évekből származik:

Néhány szépséges részlete:

Egy spanyol kendő szintén az 1860-as évekből:


És még néhány szép csipke részlet. Némelyikről el sem hisszük, hogy csipke. Inkább rajznak, festménynek tűnik:
Források:
www.wikipédia.org
www.belovedlinens.net
www.britannica.com
www.pinterest.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése