2015. augusztus 19., szerda

Csipkefajták: Csomózott varrott csipke

A varrott csipkének technikai megoldását nézve két nagy csoportja van. Az európai varrott csipke és a keleti eredetű csomózott csipke, amely szintén tűvel és cérnával készül. Amíg az európai csipke egyetlen öltésfajtával, a huroköltéssel készül, a keleti varrott csipkéken az öltéseket a fonal bogozásával rögzítik, speciálisan csak erre a csipketípusra jellemző csomót alkalmaznak.
Szintén eltérően az európai változattól a keleti csomózott csipkét minden előrajzolás, vagy előhúzás nélkül a szövet szélére, vagy vastag fonalra szabadon, kézben varrják, kevés mintaváltozatot használva. Len, pamut, vagy színes hernyóselyem fonallal dolgoznak. A vászon szélébe varrt hurokba öltik a tűt.
A minta kialakítása csomókötéssel, a csomók közötti szálak felhúzásával keletkezett különböző méretű hurkok képzésével történik.
A keleti eredetű csomózott csipkét Örményországban és a Földközi-tenger keleti régiójában Görögországban, Cipruson, Törökországban, Palesztinában, Libanonban és Bulgáriában készítik. Ezek a csipkék már az i.sz. VIII. században ismertek voltak.
Sokféle néven nevezik őket, beleértve a dandella, örmény csipke, nazaret csipke, föníciai csipke, bebilla és az oya elnevezéseket. Készítenek kis terítőket, gallérokat, valamint szélcsipkéket ruhákra, kendőkre, és háztartási textíliák, úgymint ágynemű, függöny, asztalterítő és zsebkendő díszítésére.
Görögországban a bebilla elnevezést használják mindegyik kicsi, vagy finom szélcsipkére, de az apró, színes virágokat és leveleket is így hívják, amelyek a kendők szélét díszítik.
Oya a török elnevezése a pici virágmotívumokból álló csipkének, de ugyanezt a nevet használják a hasonló horgolt és frivolitás virágokhoz és levelekhez is. 
Az örmény csomózott varrott csipke szintén virágokból és levelekből áll. A csipkeminták ismétlik a híres örményországi áttört fafaragások, kőkeresztek motívumait.

Balogh Marianna
csipkekészítő

Néhány szép nemzetközi példa:







Balogh Mariann csipkéi:











3 megjegyzés: