2015. szeptember 16., szerda

Csipkefajták: Hímzés,vagdalás,vertcsipke Csicsmányban

Csicsmány Szlovákiában található, szlovák nevén Cicmany. Egy előző bejegyzésben már írtam a faluról, az ott található különös házakról. ITT olvasható. Most szeretném bemutatni a teljesség igénye nélkül a viseletüket díszítő hímzéseket, csipkéket. Viseletük gazdagon díszített:




Mesterei  a subrika készítésének:








 







 Az ingujjak  díszítésében vertcsipkét is használnak:




 A vagdalások is csodaszépek:




 


4 megjegyzés:

  1. Köszönöm az újabb bemutatót, várom a folytatást

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a viseletek. Természetesen az S jelek és a rombusz jelek a palócok mintavilágát tükrözik, annyit módosítottak rajta hogy a piros-kék színeket sárgára és barnára cserélték. Viszont a palócok nem szlavizált kunok hanem a legősibb szkíta népcsoport a Kárpát medencében. forrás Pintér Sándor : Palócokról című könyve. Olvashatóan egy példány van az országban.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek a viseletek. Természetesen az S jelek és a rombusz jelek a palócok mintavilágát tükrözik, annyit módosítottak rajta hogy a piros-kék színeket sárgára és barnára cserélték. Viszont a palócok nem szlavizált kunok hanem a legősibb szkíta népcsoport a Kárpát medencében. forrás Pintér Sándor : Palócokról című könyve. Olvashatóan egy példány van az országban.

    VálaszTörlés