2015. október 14., szerda

Örökölt kincseink: Egy csipkegallér 100 év távolából

Ismét sikerült egy  majd 100 éves csipkecsodára bukkannom.
A hét végén Szegeden a 40.(!!!!) egyetemi évfolyam találkozónkon vettem részt. Egyik volt évfolyamtársam, Erzsi nyakában csodaszép varrott csipkegallér díszelgett. Miután kiderült, hogy csipkével foglalkozom, részletesen tanulmányozhattam a gallért.
A gallért nagymamája Gólya Ilona készítette Nagyváradon 1910 és 1920 között. A gallért egy festőművész tervezte. Sajnos a művész nevét nem ismerjük. Amikor a készítő élt, nem tűnt fontos információnak. Most pedig már nem valószínű, hogy nyomára juthatunk. Elgondolkodtató, hogy mennyi információ tűnik el, mert amikor tehetnénk, nem kérdezünk utána, nem tartjuk fontosnak. 
A gallér varrott csipke technikával készült. Alapanyaga a hajszálnál is vékonyabb len cérna. Kissé már sérült, de szépsége töretlen.
A képeket az étteremben készítettem egy nem igazán tökéletesen működő telefonnal. Ezért a képek minősége nem mindig tökéletes. Gyorsan meg akartam osztani veletek ezt az élményt. A gallér szépsége azért így látható.

  

  


 

Ugye szép?
 

4 megjegyzés:

  1. Valóban csodálatos! Köszönjük!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű darab! Aki készítette, ismerhette a halasit is. A pókolások mellett használt olyan kitöltést is a nagyobb háromszögletű felületen.

    VálaszTörlés
  3. Pompás lelet, tényleg:-) Biztos örült a iselő, hogy értékelőjére akadt! Megható, hogy valaki ilyet visel manapság... Ha valami sérült, azt már általában lebecsülik.

    VálaszTörlés