2015. november 11., szerda

Breton főkötők

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint "A főkötő csupán asszonyokat megillető, a férjes nőt jelképező, fejet borító öltözetdarab. Rendeltetése szerint különböző anyagokból készült, egy-három darabból alakították, szabott részeit homlokpánt és hátlap szakkifejezéssel jelölik. A főkötő tartozéka volt még – felerősítési módja szerint – a korcba fűzött főkötőfűző vagy a homlokszorító szalag. A főkötőt csipke, pántlika, gyöngy díszítette vagy kivarrták." 
Az évek során összegyűjtöttem az elém kerülő főkötők képeit. Ezekből szeretnék néhányat bemutatni. Először is nézzük a kedvenceimet a breton főkötőket.
Bretagne Franciaország legnyugatibb csücskében helyezkedik el.
A breton nők főkötőinek eredetileg az volt a célja, hogy illendően takarja a nők fejét, megvédje az időjárás viszontagságai ellen. Kifejezte, hogy mely vidékről származik az illető. Később a díszítő kedv egyre bonyolultabbá, szebbé tette ezeket a főkötőket. 
A breton nők főkötői a festőket is megihlették. Gauguin a breton nőkről 1886-ban készült festményén már látható a szép csipkés főkötő:



 és Jakob harca az angyallal című festményén szintén láthatók a breton főkötők:



Kunffy Lajos magyar festő is megörökítette a breton főkötőt a Bretagnei tengerparton című 1898-ban készült festményén, amely Kaposváron található.



Most pedig következzen néhány fotó a csipkés csodákról:
























Források:

www.szecessziosmagazin.com
https://commons.wikimedia.org
https://sancho70art.wordpress.com
www.ng.hu
www.nyest.hu
 

2 megjegyzés:

  1. elegáns női viselet a főkötő, lehetne modernet tervezni.

    VálaszTörlés
  2. A képsorozatból, a végétől számolva visszafelé a hatodik nagyon tetszik.

    VálaszTörlés