2015. november 4., szerda

Csipkefajták: Csetneki csipke

A csetneki csipke egy magyar horgolt csipkefajta. Az 1900-as évek elején alakult ki Csetneken. Létrehozóik a Szontagh nővérek.
Csetnek a mai Szlovákia területén fekszik.  Az 1900-as években Magyarországon Gömör megye Északi részén volt található.
A 19.század végén a Csetnek környékén termelt dohány iránti kereslet visszaesett, így a kieső keresetet valamilyen munkával pótolni kellett. Szontagh Aranka és Erzsébet ezért úgy döntött, hogy valamilyen háziipart kell meghonosítani a környéken. A csipkekészítésre esett a választásuk. 
A csetneki csipke az ír csipkéből alakult ki. Eredetileg horgolt motívumokat horgolt hálóval kötöttek össze. A kétféle csipke között az a különbség, hogy míg az ír csipke a síkból kiemelkedő motívumokat tartalmaz, a csetneki csipke motívumai nem, vagy csak alig emelkednek ki a munka síkjából. A Szontagh nővérek új motívumokat találtak ki, amelyeknek a magyar népi mintakincs az alapja. Ilyen motívumok a gránátalmák, tulipánok,rózsák, szőlőfürtök, szőlők, bajuszkák. Ezek a mintaelemeknek sajátos horgolási technika, az un. csetneki láncszem az alapja. Ebben is eltér az ír csipkétől. Kezdetben a mintaelemeket összekötő hálókat is horgolták, s a betétszál egy vastag szál volt. Ez a technika az I. világháború előtt volt elterjedt. A későbbi időkben a betétszál vékony szál lett, vagy el is hagyják, s az alaphálót varrják. A csipke így lazább, könnyedebb lett. Vegyes technikájúvá vált a csetneki csipke.
A csetneki csipke készítése során először az egyes motívumokat horgolják meg. Egy textilre felrajzolják a mintát, majd az elkészült motívumokat felvarrják a textilre. 






A motívumokat vagy horgolt hálóval, vagy varrott hálóval összedolgozzák. A textilről lefejtett csipkét ezután méretre feszítve gőzölik, rögzítik.
Néhány szép alkotás megtekintésével kaphatunk pontos képet a csipkéről.
 Egy nagyon korai munka, amelyen még erősek az ír csipke jellemzői:


Egy kis baba rékli 1908-ból:
 

 Újabb munkák a régi minták alapján:









Új felhasználása a csetneki csipkének:






A két múzeumi darab kivételével a csipkéket készítette: Ábelné Molnár Mária

Forrás:
http://jaszsag.eu
www.wikipedia.org
www.felvidek.ma
www.gondola.hu

1 megjegyzés:

  1. Szép napot kívánok minden csipkét szerető társamnak. Nagyon szeretnék ÍR csipkét tanulni, de egyelőre csak egy hölgyet találtam Debrecenben, és én Dunabogdányban lakom. Aki tudna segíteni nagyon megköszönném, valahol közelebb. Nagy segítség lenne régi könyv is, bár már csinálom mert a Fürge Ujjakból elkészült egy pár, de közel sem érzem "tudás"-nak. Türelmesen várom, hátha valaki tud segíteni. Üdv. Szemők Nóra

    VálaszTörlés