2016. március 9., szerda

Országos Textiles Konferencia Békéscsabán

Március első hétvégéjén tizenötödik alkalommal került megrendezésre az Országos Textiles Konferencia Békéscsabán. Színvonalas programban lehetett részünk.
Vidák István textilművész, Katona Edit etnográfus Snopper Zsuzsanna belsőépítész, Trom Kata művészettörténész. Jankovics Marcell rajzfilmrendező, Dr Fülemile Ágnes néprajzkutató, Madarász Melinda ruhatervező, Szabó Zoltán és Juhász Katalin etnográfusok tartottak színvonalas előadásokat a 326 résztvevőnek. A divatbemutatón  Madarász Melinda barkó kollekcióját és Nagy Mari és tanítványai nemez ruháit mutatták be, s megismerkedhettünk a rimóczi nagytemplomi viseletével is.


Bemutatkozhattak fiatal tehetségek is. Csapó Angéla, Kudlákné Balázs Noémi, Barsi Gizella, Hegyaljai Tünde mutatta be alkotásaik születésének folyamatát.
A szombat estét a Kolbászfaluban töltöttük, ahol finom pálinkával, sós süteménnyel és hagymás vérrel fogadtak bennünket.  Megnézhettünk egy disznóperzselést, majd mi is kötényt kötöttünk, s kolbász készítés következett. A munka végeztével finom disznótoros vacsorát szolgáltak fel nekünk. A jó hangulatú vacsora közben a Balassi táncegyüttes szórakoztatott bennünket.A konferenciával kapcsolatos pályázat két témája a nappali textíliái és a hétköznapi-mindennapi használatra alkalmas viseleti darabok, tárgyegyüttesek voltak. A pályázatra több mint 1100 alkotás érkezett, amelyek közül több mint 600-at láthatunk a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Munkácsy Mihály Emlékházban nagy gondossággal megrendezett kiállításon. 


A kiállítások április elsejéig látogathatók. Egy kis ízelítő a kiállítás anyagából:
A csipkék:

A hímzések:

 A szövések:

A nemezek:

Egy személyes vonatkozás:
A pályázaton a felvidéki csipkével díszített nappali garnitúrám kiérdemelte a zsűri tetszését, s I. díjjal jutalmazták alkotásomat.4 megjegyzés: