2016. április 13., szerda

Tajpejben tartottam vertcsipke bemutatót

Több eseményen vettem részt a tél végén. Így most az időben ugrálva egy február közepi eseményről számolok be. Tajvan fővárosába Tajpejbe repültem, s tartottam vertcsipke bemutatót.
Magyarország az idén díszvendég volt  a Tajpejben megrendezett nemzetközi könyvbemutatón a TIBE-n.A könyvvásárt a Taipei 101 torony melletti épületben, a Taipei Wordl Trade Center-ben rendezték meg.

A könyv vásáron 70 országból 700 kiállító vett részt, s több mint 550 ezer látogatója volt. Már a nyitás előtt hosszú sorokban várakoztak a látogatók. Számomra meglepő volt, hogy nagyon sok könyvet vásároltak a látogatók. Nagyon sok látogató nagy, tömött, könyvvel telt szatyrokkal távozott a kiállításról.
A magyar stand 414m2-en fogadta a látogatókat.

A könyvvásárra Nádas Pétertől a Párhuzamos történetek két kötete, Gárdos Péter Halnali láz című kötete, az Egri csillagok, valamint Mautner Zsófia szakácskönyve jelent meg mandarin nyelven. Hangsúlyosan jelent meg a magyar gyermekirodalom, illetve a gyermekkönyv-illusztrációk. Rippl Renáta, Agócs Írisz és Szegedi Katalin nagy sikerrel tartott workshopokat.
A Folk Embassy népzenei formáció naponta kétszer lépett fel a magyar standon, minden alkalommal táncházat is tartottak. Velük egy időben tartottam a vertcsipke bemutatót. A bemutatót nagy érdeklődés kísérte. 


Tajvanon nem ismert ez a csipkekészítési technika. Isis Chang (a lenti képen középen) oktatja egyedül a szigeten a csipkeverést. Ő Franciaországban tanulta, s ma már több mint ötven embernek adta át tudását.

A záró ünnepségen a csipkés keszkenőimből készült kollekciót adhattam át Hung Meng-chi kulturális miniszternek.Egy magyar híradás, ahol ugyan hímzésnek nevezték a vertcsipkekészítést: a cikk itt olvasható

Napközben, a szabadidőmben volt lehetőségem szétnézni a városban. Megnéztem régi szép, hagyományos kínai stílusban épült templomokat:
Csang Kaj-sek emlékeket:
Lin  family házát:


Az esti város:A bemutatón egy felvidéken is ismert csipkét készítettem:


Melynek mintarajza:6 megjegyzés:

 1. splendido evento complimenti per la sua partecipazione

  VálaszTörlés
 2. Kedves Kati, gratulálok! Bár nem vagyok magyar, de itt élek már több mint 20 éve, itt találkoztam először a vert csipkével, és ha lesz időm (talán nyugdíjas éveimben :))) és is szeretnék megtanulni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Remélhetőleg minél hamarabb lesz ideje megtanulni ennek a gyönyörű csipkének minden csínját-binját. Érdemes!

   Törlés