2017. július 26., szerda

Csipkefajták: Schneeberg csipke

A Schneeberg csipke a  szecesszió virágkorában alakult ki. A vert csipke csoportjába tartoztik. Több elnevezését hallottam már. Említették Bécsi csipkeként, Schneeberg csipkeként, három páras csipkeként is.
A szecesszió kivonulást, elkülönülést jelent. Az elnevezés onnan ered, hogy 1897-ben Bécsben negyvenkilenc művész kivonult a városi művészeti központból, hogy új művészetet teremtsen. A századforduló jellegzetes képző- és iparművészeti, valamint irodalmi irányzata minden országban másként nyilvánult meg. Az elnevezése is országonként más és más volt. Az Osztrák-Magyar Monarchiában Sezession, Franciaországban art nouveau, Nagy-Britanniában modern style, Németországban jugendstil, Spanyolországban modernisimo, Olaszországban stile floreala, az USA-ban tiffany styl elnevezés terjedt el. A szecesszió irányzatán belül új mozgalmak indultak, mint az Arts and Crafts movenet Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban, vagy a Wiener Werkstatte Bécsben. E mozgalmak képviselői a gépeket minden rossz forrásának tekintettél, s a hagyományos, időigényes kézi eljárások felé fordultak.
A vert csipkekészítés hagyománya a 17.századra nyúlik vissza az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Változatos stílusok, irányzatok alakultak ki. A 19.-20. század fordulóján a Wiener Werkstatte mozgalom keretében a csipkekészítés is megújul. Új mintakönyvek készülnek. A cél gyorsan elkészíthető csipkeminták kialakítása. Így alakul ki a Schneeberg csipke , amely csipkék kevés, 3, 6, 9 pár felhasználásával gyorsan elkészíthetőek. A viszonylag nehéz len cérnából készülő csipkék légiesen könnyedek, áttetszőek. Az 1920-as évek után feledésbe merülnek ezek a csipkék, de az utóbbi időben ismét kedveltté váltak.






















Források:
Leopoldine  Winkler:AUSTRIA-SPITZE - Eine Klöppelspitze des Wiener Jugendstils
http://www.kloeppel-verein.at
http://www.knipling.de
https://de.wikipedia.org

4 megjegyzés:

  1. Így ránézésre, elkészítésében nagyon hasonlít az orosz vologda csipkére! Szép, sos3m hallottam még róla, köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abban közös a schneeberg csipke a vologdai csipkével, hogy mindkettő vert csipke, és virágos motívumokat alkalmaz. A vologdaira jellemző, hogy több párral készül, a szalag közepén egy vastagabb szál halad végig, a motívumokat csodaszép hálók kötik össze.Erről a csipkefajtáról a későbbiekben majd részletesen írok sok-sok képpel. Sajnos most nem tudok ide képet mellékelni.

      Törlés
  2. Köszönöm a kimerítő ismertetést

    VálaszTörlés