2017. október 4., szerda

Csipkefajták: Lepoglavai csipke

Lepoglava Horvátországban található csipkeverő központ. 
A csipke nagyon vékony, fehér vagy bézs pamut szálból készül. A mintázata stilizált növényi és állat motívumokat, barokk és geometrikus motívumokat tartalmaz.
A lepoglavai csipke a 19. század végén kezd felvirágozni, amikor Zlata Sufflay és Milan Sufflay kifinomult csipkemintázatot tervez, amelyek alapja népi motívumok. 1925-ben a Párizsi Nemzetközi kiállításon ezüst érmet nyert a Lepoglava csipke. Danica Brössler tovább fejlesztette a csipkeverést. Szervezett műhelyeket, speciális iskolákat hoztak létre. E munka eredményeként az 1937-es Világkiállításon Párizsban aranyérmet nyert a Lepoglava csipke. Azóta is sikeresen szerepel a Lepolava csipke a nemzetközi kiállításokon. 
1997 óta szervezik meg évente a Nemzetközi Csipke Fesztivált. 
2009 óta szerepel az UNESCO világörökségi listán.
Egy érdekesség: Akiko Sato japán fotóművész kezdeményezésére csipke sátrat készítettek 2007-ben Lepoglavában a fenti motívum felhasználásával. A sátor elkészítésében tíz helyi csipkeverő dolgozozz két hónapon keresztül napi hat órát. Két sátor készült. Az egyik Lepoglavában a Városi Múzeumban, a másik pedig Japánban található.
Források:
https://hr.wikipedia.org
www.lepoglavska-cipka.hr


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése