2018. február 14., szerda

Csipkés viseleti darabok: A kesztyű

" Az ókorban használt kesztyű olyan volt, mint a mai egyujjas kesztyű, és azt a görögök és rómaiak szinte kizárólag munkakesztyűként használták. Homérosz (i. e. 8. század) az Odüsszeiában, Hérodotosz (i. e. 5. század) nagy történeti művében, Plinius (1. század) leveleiben tesz említést kesztyűről. Az egyiptomiaknál ékszer gyanánt szolgált, amint azt a Tutanhamon fáraó (i. e. 14. század) sírjában talált kesztyű bizonyítja. A 7. században aztán már megjelent a nyugat-európai királyi udvarokban és a főpapi ornátus tartozékaként, s így a hatalom, a méltóság és a gazdagság jelképe volt. A kesztyű a 10.–11. században kezdett szélesebb körben elterjedni. Ebben a korban az angol és spanyol uralkodók gazdagon díszített selyem- és bőrkesztyűket viseltek. A 13. században már nők is viseltek finom lenvászonból vagy selyemszövetből készült, könyékig érő kesztyűt. I. Erzsébet angol királynő (1533–1603) hímzett, ékszerekkel díszített kesztyűben jelent meg. A középkorban különösen nagy jelentősége volt a kesztyűknek: az uralkodók kesztyű átadásával hatalmat és rangot is adományozhattak. Ha például a szász uralkodó egy városnak vásártartási jogot adott, azt azzal erősítette meg, hogy a városnak egy kesztyűt küldött. A 15. században a lovagi tornán részt vevők és a hadba vonulók nehéz lemezekből készült páncélt viseltek, aminek tartozéka volt a bőrrel bélelt, finoman kidolgozott lemezkesztyű. Ugyanakkor a frank uralkodók udvarában már megjelentek a csipkével díszített kesztyűk is. A reneszánsz korban a kesztyű a jólöltözöttség nélkülözhetetlen kelléke volt. Bár már a 12. században viseltek a főpapok egy darabból, varrás nélkül készült, horgolt, gyönggyel és drágakövekkel ékesített kesztyűket, a kötött kesztyű a 15.és 16. század fordulóján jelent meg Hollandiában és Spanyolországban. A 16. században aztán teljesen általánossá vált a kesztyűviselet és ettől kezdve teljesen a divatváltozások hatása alá került. A 19. század 40-es éveiben vezették be a kesztyűk egységes mértékrend szerinti gyártását." ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Keszty%C5%B1)
Nézzünk néhány szép csipkés kesztyűt a régmúltból:

Ez a kesztyű 1590-es években készült:

A következő Mária Eleonora, II. Gusztáv svéd király feleségének kesztyűje lehetett 1620-1632-ig terjedő időből. A kesztyű kecskebőrből készült. A szárát selyem hímzés, gyöngyök és arany csipke díszíti.



Egy 17.századi darab:


1610-es évekből Angliából származik ez a darab:


A csuklónál varrott és vert csipke díszíti:


1610-ben készült:





 Ez a darab  I. Erzsébet angol királynő kesztyűje.1598-ból való. Hímzés és vert csipke díszíti:


 Közelebbről:




Kb 1610-ből származó kesztyű része:


amely selyemszállal és aranyszállal hímzett, aranyszálú csipkével díszített:


Egy férfi kesztyű  kb 1625-1650-ből




Egy vert csipke menyasszonyi kesztyű a 17. század második feléből Milánóból:


Ez is Milánóban készült vert csipke kesztyű, a 18. századból:


Ez a darab valószínűleg flamand eredetű, amely a 18.század végén, vagy a 19.század elején készülhetett vert csipke kesztyű:









Viktória királynő koronázási kesztyűje (1838), melyet vert csipke díszít:



A képek forrásai:
http://defunctfashion.tumblr.com
http://www.nms-mode.co.uk
http://www.mfa.org/collections
http://collections.vam.ac.uk
http://omgthatdress.tumblr.com
http://glovecollectioncatalogue.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése