2018. március 20., kedd

Csipkefajták: Brüsszeli vert csipke



A brüsszeli  csipke a XV. században alakult ki. A vert csipke finom lenfonalból több szállal készül. Eredetileg a nemesek ingeinek gallérját és mandzsettáját díszítette. Később egész köpenyeket készítettek csipkéből a londoni és párizsi udvar részére. I. Erzsébet angol királynőnek állítólag 3.000 csipkés ruhája volt, a francia Eugénie császárnő egyik palástját 600 asszony készítette több mint 10 hónapig és összesen 90.000 orsót használtak fel.
A XVI. század második felére a nők Belgium minden részén foglalkoztak a csipkeveréssel, a gazdag családok egész Európából innen rendelték a csipkét. A század végére nem volt Belgiumban olyan fiatal lány, még a legeldugottabb területeken sem, akit ne foglalkoztatott volna a csipkeverő ipar. A XVII. században 22.000 nő dolgozott csipkeverőként, a XIX. században már 50.000-en tudtak csipkét készíteni. Brüsszel, a csipkegyártás fővárosa egymaga 10.000 nőnek adott munkát és megélhetést. 
A szál finomsága és a minták változatossága tekintetében Brüsszel felülmúlhatatlan volt. A fővárosi templomok és múzeumok tele vannak csodálatos csipkéből készült remekművekkel.
A nagyobb takarók és egész ruhák készítése akkor vált lehetővé, amikor a csipkeverő eljárások felhagytak az egyetlen folytonos szál használatával.
A brüsszeli csipke a XVIII. század közepéig luxuscikk maradt. A divat azonban megváltozott és a XIX. század végére a csipkeverés művészete hanyatlani kezdett.












Vegyes vert és varrott technikával készült:

Források:
www.pinterest.com
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csipke
https://en.wikipedia.org/wiki/Brussels_lace
Régiségek könyve
https://www.britannica.com/art/Brussels-lace

1 megjegyzés: