2018. június 27., szerda

Amikor nem csipkézek: Nyakék



A gyöngyfűzésnél is érdekesebb számomra a gyöngyszövés, s annak eredménye. Szövőkeretem nincs, ezért hasonló kinézetet adó megoldás után néztem. A gyöngyszövők bibliája című könyvben találtam meg a megoldást. Ott négyszögletes szövésként, vagy hamis szövőkeretes szövésnek nevezik. Nagyon szeretem ezt a technikát. Hasonlít a hímzéshez, mégis gyöngy. 

A neten barangolva találtam meg ezt a nyakék formát, illetve ennek többféle változatát, ami nagyon megtetszett. Gondoltam, "magyarítom" egy kicsit. Elkezdtem mintát keresni a keresztszemes mintagyűjteményemben. Kocsisné Szirmai Fóris Mária: Tiszavidéki keresztszemes minták című könyvében akadtam rá az igazira. A leveleki párna és terítő mintára:

Tetszett a minta, és az, hogy a könyvben ez az egyetlen minta, amelyet pontos származás szerint jelölt meg a szerző. Ebből a mintából választottam ki a virág motívumot a "medál" mintájának.


Sok számolással, rajzolással alakult ki a medál alakja.




Figyelni kellett fent a csatlakozó láncok számára, a becsatlakozás egyenletes elosztására, a szimmetriára, az esztétikus kinézetre.

Ezután fűztem meg a nyakra illeszkedő szalagot.



Ennek mintája is a hímzésminta részlete:




Ezután kellett összekapcsolni a medált és a szalagot. Nem találtam leírást, mintát erre vonatkozóan. Maradt a kísérletezgetés. Fűzés, próba, bontás....  



Végül elkészült a nyakék:


A nyakéket 10-es cseh üveg kásagyöngyből készítettem. Az alapszín kiválasztásánál azt a célt tartottam szem előtt, hogy fehér felsőhöz viselve távolról csak a minta tűnjön szembe. A minta színe a hagyományos színezést követi.
Biztos van hibája, nem minden részlete tökéletes. Ezek különösen a nagyításoknál látszanak. Még sokat kell gyakorolnom a megfelelő szint eléréséhez. Összességében mégis elégedett vagyok az eredménnyel. Örömet jelentett az elkészítése.

3 megjegyzés:

  1. Szerintem gyönyörű lett. Szívesen hordanám :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép, jól sikerült.Gratulálok.

    VálaszTörlés
  3. Very nice indeed. A very striking piece of jewelry. Was the design your own or from a pattern? A bit of planning if it was your own.

    VálaszTörlés