2018. július 11., szerda

Azsúrral díszített ujjú blúz

Nagyon régen , csipkés korszakom kezdetén vettem fehér szíriusz anyagot. Mivel utóbb kiderült, hogy műszálas a textil, sokáig nem használtam semmire. A levelki mintával készített nyakékemhez kellett egy elől nem mintázott felsőrész. Ehhez használtam fel a szíriusz anyagomat. A blúz egyszerű, egyenes szabású, enyhén szűkülő hosszú ujjú, kerek nyakkivágású. Az ujját díszítettem egy összetett azsúr sorral. 


Az azsúr sor készítésére fehér gyöngyfonalat használtam. Ez plasztikusságot adott a díszítménynek. 
Az azsúrozás könnyen ment, mert ez a textil vékony ugyan, de jól számolhatóak a szálai, könnyen kihúzhatóak. Nem kellett nagyítót használnom a munka során.
Az azsúrsor a következő képpen készült.
Először a középső azsúrt készítettem el. A következő mintát használtam, amelyet az interneten találtam:Az én esetemben ez azt jelentette, hogy 7 szálat kihúztam, 5 bent maradt, majd ismét 7-et kihúztam. A két szélén két szálasan azsúröltéssel végig varrtam varrócérnával. Ügyelve, hogy mindkét oldalon ugyanazokat a szálakat fogjam össze. Utána gyöngyfonallal középen a fenti képen látható módon végig varrtam.
Következett a mellette lévő azsúr minta. 10 szál maradt bent, 8-at kihúztam. Ismét kétszálas létra azsúrt készítettem varrócérnával, majd a következő minta alapján dolgoztam gyöngyfonallal:


Ezt a középső azsúr mindkét oldalán megvarrtam. Így nézett ki:

 
A bent maradt 10 szálra gyöngyfonallal a következőt varrtam:Ezt én találtam ki. Bár ki tudja. Jártam már úgy, hogy azt hittem, hogy feltaláltam a spanyol viaszt, aztán kiderült, mégsem.
A széleket is meg szerettem volna díszíteni. Ehhez innen merítettem az ötletet:Kevesebb öltéssel így alakult a szél:
Végül ezt kaptam:Átvilágítva:


Az azsúros díszítés 4 cm széles lett.

1 megjegyzés:

  1. Fantasztikus!!! Régen jártam itt Nálad, de nem jól tettem:-))))

    VálaszTörlés