2013. június 19., szerda

Csipkefajták: varrott csomók

A paraszti szövőszékekkel nem lehetett tetszőleges szélességű vásznakat szőni. Egy lepedőhöz, terítőhöz több vásznat kellett összedolgozni, vagy a kiszabott ruházati elemeket is össze kellett dolgozni. Az összedolgozásra többféle technika alakult ki. Ezek közül az egyik a varrott csomók technikája. Tompa hegyű tűvel, csupa csomóból készített csipkéről van szó. A csipke mintázatát a csomók, s a köztük lévő kihagyott csomók, a "lukak" adják. A mintázat geometrikus. Ezzel a technikával akár 8-10cm széles csipkét is lehet készíteni. Az egész magyar nyelvterületen elterjedt díszítő összevarrás. Tolna megyében Bátán pöndőkötésnek, vagy bütök kötésnek nevezik. A csomó a bütök.

csomók egymás mellett


búzaszömös mintavízfolyásos minta

Nem csak textilek összedolgozására használták a varrott csomókat, hanem szélek megerősítésére is, koptatónak:

egyszerűbb változat


Ez nem egy befejezett szélcsipke. Csak az utolsó két cakk készült el teljesen.

ez már díszesebb

Így néz ki a csipke mintarajza:


Ilyen csipke lesz belőle:A varrott szélcsipkénél már bemutatott kalotaszegi nagyírásos párnámon az egyik szélén láttam ezt a lukacsos csíkot. Eleinte nem is fordítottam rá különösebb figyelmet. Később jöttem rá, hogy ez egy varrott csomóval készült csipkecsík. No és most itt megint elbizonytalanodtam. Utánaolvastam, s a rendelkezésemre álló könyvek szerint Kalotaszeg környékén hurkolással varrták a csipkét, nem pedig csomózással. Ez pedig nekem csomózásnak tűnik. Úgyhogy pillanatnyilag nem is tudom, hogy a két technika közül melyikkel készült ez a csík. Ha valaki erről tud valami felvilágosítást adni, szívesen veszem. Mindenesetre gyönyörű, aprólékos munka.  Csak a párna egyik szélén található meg az első és a hátsó oldalon. Valószínű a textil nem volt elég széles a mintához, s az alkotó így egészítette ki a textilt a szimmetria kedvéért. Mennyi munka lehetett ebben a mindössze 1,5cm széles csipkében!   
A következő szerdán Kecskeméten leszek csipketáborban. Így csak az arra rákövetkező héten jelentkezem.

2 megjegyzés:

 1. Készen van a szoknyám!!!!!! :)
  http://laucicahimzes.blogspot.fr/2013/06/az-en-csipkes-szoknyam.html nagyon szépen köszönöm a mintát, és főleg nagyon szépen köszönöm az útmutatást, arra van a leginkább szükségem (főleg az olyan trükkök fontosak, mint az összedolgozás, az, hogy jobb szalagra varrni, a méretezés - ami szintén problémát okoz nekem, és hasonló apróságok, amikre az ember nem is gondol)
  Érdekesek ezek a csomózott csipkék. Hihetetlen, mennyire sokféle módja van a csipke készítésének. És minden alkalommal, amikor itt látok egy újabb bemutatott technikát, szomorúan konstatálom, hogy képtelenség mindegyiket kipróbálni, és jól csinálni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gratulálok a szoknyához! Szép a csipke, az összedolgozás. Jól illik a csipke a szoknyához! Nagyon szép lett!

   Törlés