2014. június 11., szerda

Mendei hagyomány

Négy éve lakom Mendén. Ez a település már a vonat ablakából kitekintve megtetszett. Budapest közelsége, s a táj szépsége miatt költöztünk ide. A Pest megye keleti felében elterülő löszös dombvidék átmeneti táj az Alföld és a Felföld között. Ebben az évben végre alkalmam nyílt egy helyi szokás megismerésére, megtekintésére, ez pedig  a Pünkösdi templom díszítés.
A templom domboldalra épített egyhajós, hátsókarzatos, kis templom. Mindössze 100-120 ember befogadására alkalmas.
Pünkösd hajnalán az ország legtöbb településén is zöld ágakkal díszítették a házakat, kapukat és a templomokat. Ez a szokás a XIX.század folyamán számos helyen kihalt, Mendén azonban töretlenül virágzik.




2011-ben az UNESCO által kezdeményezett Szellemi Kulturális Örökség listájára került a Pünkösdi templom díszítés Mendén-Tavaszköszöntő egyházi szokás.
A templomi májfa állításban az evangélikus gyülekezet tagjai szigorú munka megosztás szerint vesznek részt.
Pünkösd szombatján a lányok és a gyerekek már kora reggel elkezdik gyűjteni a virágokat a helyi házaknál, majd a délelőtt folyamán 6-8 férfi kivágja az előre kiválasztott nyárfákat. Minden évben nyolc nyárfát állítanak fel a templomban úgy, hogy lombjaik a kórus fölé érjenek. Közben a lányok és az asszonyok a kimosott kikeményített kézimunkákra felkötik a szalagokat, hogy ezekkel a fákra erősítsék.
A mendei szokás része, hogy mindenkitől elfogadják a korábban még soha nem használt kézimunkákat. A díszítéssel 4 óra körül végeznek. Vasárnap úrvacsora osztás van, hétfőn istentiszteletet tartanak, s délután bontják le a díszítést.




Régen hímzett szalagokkal, menyecskekendőkkel, fejkendőkkel díszítették a fákat. Az 1940-es évektől kezdve áttértek a hímzett terítőkkel, horgolt csipketerítőkkel történő díszítésre, melyek a lakástextilek divatjának megfelelően változnak. Mindenki olyan kézimunkát hoz, amit előtte még nem használt. Ezért minden évben más és más a díszítés. Fő szempont, hogy minél tarkább legyen a templom belseje.








 
 



 Ezeket az alakzatokat lepkének nevezik, s a fák derekára erősítik



 Az evangélikus gyülekezet a Mendén zajló eseményekkel párhuzamosan Szentendrén a Skanzen területén a Pünkösdi sokadalom rendezvényen is évek óta bemutatja a tavaszköszöntő szokást. 
 

7 megjegyzés:

  1. Én is fölfigyeltem rá a világörökségi listán, írtam is róla. De sajnos még nem láttam:-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, utólag láttam, hogy írtál róla. Azt hiszem nem ütöttük egymást, mert Te beharangoztad az eseményt, én meg megmutattam az idei díszítést. Remélhetőleg egyszer Te is eljutsz ide, s megnézheted élőben is!

      Törlés
  2. Fotón látva is nagyon érdekes, ha időben értesülök én is elmegyek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden évben feldíszítik a templomot pünkösd alkalmából. Így jövőre szívesen látlak, s együtt megnézhetjük ezt a különleges látnivalót.

      Törlés
  3. Húha! Most megnézem a térképen, hol van Mende :-). És nagyon örülök, hogy így viselitek gondját!
    Colette

    VálaszTörlés