2014. október 1., szerda

Pannónia csipkét készítettem

Szeretném bemutatni, hogyan is készítettem el az első a pannónia csipkémet. Már az előző bejegyzésekben írtam a csipke kialakulásáról, a táborról, ahol a pannónia csipke készítését tanultam, most nézzük, hogy is készül ez a vegyes technikával készülő csipke.
Első lépésként megtanultam az erre a csipkére oly jellemző pannónia zsinór horgolását, s az ebből kialakítható alakzatok készítését:


Elkészítettem az alapot, amire a csipkét varrom. Színes lapra meg kell rajzolni a munkánk kontúrját   ( mi készen kaptuk a rajzot). Vastag kartonpapírral alábéleltem:



A tetejét átlátszó fóliával leragasztottam, majd összevarrtam a két réteget:


Kerekre vágtam, mert így kevésbé akad meg a cérna varrás közben. Meghorgoltam 100-as horgoló cérnából a mintaelemeket:


Vera ( Román Andrásné Vera tanított minket végtelen türelemmel ) segítségével elrendeztük az alapon, majd odavarrtam az elemeket:


S elkezdtem a pókhálók varrását gépi hímző cérnával. Nekem sokáig tartott, míg rájöttem arra a mozdulatra, amivel létrejött a pókhálót rögzítő csomó. A táborban eddig jutotttam el:


Nagyon aprólékos, nagy odafigyelést igénylő munka. Itthon befejeztem a pókok varrását:

 
Átgőzöltem a munkát, majd a hátoldalon elvágtam a rögzítő szálakat. Szemöldök csipesszel kiszedegettem a csipkéből a rögzítő szálakat. És az első pannónia csipkés terítőcském:


Így levágva szembesültem vele, hogy ez a csipke mennyire könnyű, légies!
Átvilágítva talán jobban érzékelhető a könnyedsége:

3 megjegyzés:

  1. Remek, szemléletes, nagyon szép, ahogy kialakul! Üde kis munka, kicsit szecessziós utóérzés...És végre 100 horgoló! Lánykoromban ebből dolgoztunk, most meg a legszebb horgolást is Piroskából készítik - hadd haladjon...
    Köszönjük! Jó, h. eljutottál; nagyon becsülöm Verát és a zalaiakat.

    VálaszTörlés
  2. szép lett, a lépések magyarázata különösen tetszik :)

    VálaszTörlés