2014. december 17., szerda

Hímzéseim

Mint már írtam, Békéscsabán ismerkedtem az idén nyáron a hímzés rejtelmeivel. Most megmutatom miket is készítettünk.
A komádi hímzés felhasználásával egy zacskó készült. Ezt a komádi mintát Kudlákné Balázs Noémi tervezte, a subrikát én választottam hozzá. Az oldalvarrás a minden ember kötésével készült:


A békési szűcshímzést egy picike mintán próbáltam ki. Ezt a mintát dr Illés Károlyné tervezte.


A zarieciei hímzést egy neszeszerre helyeztem. A mintát dr Illés Károlyné tervezte. A neszeszerre való elhelyezés a saját ötletem.


Ennél a hímzésnél megtanultam, hogy mennyire fontos a mintalap pontos kiszurkálása. Sokat bontottam, újrarajzoltam, mire nagyjából megfelelő lett a hímzésem. Nem figyeltem a hímzés elkezdése előtt arra, hogy a mintarajz azon részét használjam, amelyik pontosan van kiszurkálva. Egyszerűbb lett volna az életem, ha megteszem.
Örülök, hogy ilyen szép tárgyakkal gyarapodtam.

5 megjegyzés:

  1. komádi ugye szokott gyakran kék-piros lenni? És hol van az a Z..... valójában? Úgy érted, h. nem volt tökéletes a drukkolás, előnyomás? - H a otthon leszek nyaranta, én is szeretnék elmenni ilyen helyre:-) Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A komádi hímzések három csoportba oszthatók. A rákos hímzés, amely az egykori foglalkozásra utal, az színes hímzés. Ez a legrégebbi. A vászonhímzés ágyi ruhák, lakástextilek díszítménye volt. egyszínű vastag fonallal hímezték. Lehetett fehér, vajszín, drapp, sötét barna. ( ilyen a zacskó) A harmadik fajta pedig a fehérhímzés. Ezt ruházat díszítésére használták.
      Békéscsabán minden évben a nyári táborban magas szintű hímzésoktatás folyik. Ha érdekel, akkor a következő év programját majd elküldöm, ha megjelenik. Arra kérlek, hogy figyelmeztess erre az ígéretemre, nehogy elfelejtsem.

      Törlés
    2. Zariece Szlovákai észak-nyugati részén található.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Békéscsabán minden évben magas szintű hímzés oktatás folyik, ahol kezdőket és haladókat is oktatnak. Nagyon jó!

      Törlés