2015. március 11., szerda

Lenvászon csipkés táska

Elkészült a lenvászon mellény, de nem éreztem teljes egésznek. Ezért kigondoltam, hogy egy táskát is készítek hozzá.



A formájához az ötletet egy neszeszer adta. Hosszas méricskélés után elkészítettem a szabásmintáját. Nagyon izgultam, mert táska mintát még nem készítettem. A szabásminta a bejegyzés végén található.
A szabásminta elkészülte után kezdtem neki a csipkék elkészítésének. 60-as ekrű horgolócérnát használtam. Mintarajz a bejegyzés végén található. A cakkos csipkéből csak egy  darabot kellett készítenem, mert csak az elejére tettem rá. A táska pántjához a kis pókos csipkéből 2 db 85cm-es darabot készítettem.
Amikor készen voltak a csipkék, nekikezdtem a szabásnak. A fényképeken szereplő szabásmintákra varrásráhagyást kell hagyni. Az elejéből 2 db-ot kell szabni a lenvászonból. Kell még hozzá rávasalható merevítő közbélés, s rávasalható 2 mm-es közbélés. Először a csipkét varrtam fel az elejére, majd a merevítő közbélést vasaltam fel, utána a közbélést. 
A fülhöz 2 db 5,5cm széles, 85 cm hosszú darabot szabtam ki. A merevítő közbélés felvasalása után kézzel varrtam össze úgy, hogy 2,3 cm legyen a kész szélessége, s a varrás a középvonalon haladjon. A csipkét a varrásos oldalra varrtam fel. Így sehol sem látszik a varrás. Az egyik fület az elejére, a másikat a hátuljára varrtam fel 12-12 cm hosszan.



 Az aljából egy darabot szabtam félbehajtott anyagból. Erre is a fenti közbéléseket vasaltam fel. Ezek után a cipzáras részt szabtam ki, amely 2 db 4,5x35cm hosszúak ( itt is kell varrásráhagyás, a cipzár felől 1 cm, a másik oldalon 7 mm.). Erre csak merevítő közbélést vasaltam. Felvarrtam a cipzár két oldalára, majd az aljához varrtam, a hullámos vonallal jelzett részre.


Így egy zárt "kör" keletkezett. Ehhez varrtam hozzá az eleje oldalt, s a háta oldalt. Vigyázzunk az illesztési pontokra. A cipzár ne legyen teljesen felhúzva, mert akkor nem tudjuk kifordítani a táskát. :)
A bélésből ki kell szabni az elejét, hátát, alját, cipzáras darabot. Az összevarrás ugyanúgy történik, mint a táskánál, s a végén  kézzel belevarrjuk a cipzár mentén a táskába. Az aljába merevítés céljából a béléssel bevont keménypapírt tettem. Papír helyett használhatunk műanyag lapot is.
Így már teljes lett az alkotás.


Szabásminták:
A szabásminták eredeti méretűek. Ez azt jelenti, hogy ha a képet teljes oldalon ( A/4 ) nyomtatjuk ki, akkor pont akkorák, mint az eredetiek.  A szabásmintánál a varrásráhagyás 0,7 cm legyen. Ez pont a varrógép talpszélessége.
Az első képen az eleje és a hátoldala látható:



Ezen a lapon az alja ,s az oldala alja egyben látható:


A táska teteje, a cipzáros rész 2 db 4,5x35 cm. Itt is kell varrás ráhagyás. A cipzár felőli oldalon 1 cm, a másik oldalon 7 mm.
Fül 2 db 5,5x 85 cm, de kényelmesebb, ha 6x 85 cm.

Csipke mintarajz:



Ezekből a mintákból raktam össze a mellény mintarajzát is.

1 megjegyzés:

  1. csak gratulálnitudok ojszépminden majd rövidesenmár elkezdem jelenleg a hövejit tanuljuk mindent nagyonköszönök hatalálkozunkbövebenbeszélünk tisztelettel

    VálaszTörlés