2015. június 17., szerda

Csipkefajták: Hvar szigeti csipke

A horvátországi Hvar szigeti csipke különlegessége az alapanyagában rejlik.


Az agave növény leveleiben rejlő szálak adják a csipke alapanyagát. A leveleket a fejlődés adott szakaszában szedik le, majd speciális technikával feldolgozzák a szálakat. Egy vékony, fehér szálat kapnak, ami alkalmas csipke készítésére.
Hvar szigeten a csipkekészítés a bencés apácák kiváltsága. 1664-ben két apáca érkezik a bencés kolostorba, hogy az apácákat a csipkekészítés fortélyaira oktassa. 1836-ban létrehoztak egy leány iskolát, amely több mint 60 évig működött, s oktatta a csipkekészítést. Azóta is hűen őrzik hagyományaikat a bencés apácák.
Az itt készült csipkék három csoportba sorolhatók. 
  • A basic tenerifa vagy más néven sol csipke. Ez sugaras szerkezetű varrott csipke. Karton lapon kijelölik a mintát, majd a szálakat sugaras szerkezetben rögzítik a laphoz. ezután következik a minta szerinti szálbeszövés. Ha elkészült a csipke, akkor a karton hátoldalán elvágják a rögzítő szálakat, s készen is van a csipke.












  • A másik fajta csipke a tenerifa s meskranjem csipke, s a csomózott rece csipke együttes alkalmazása. A sol csipke szerkezete határt szab a csipke méretének. Ha ugyanis túl nagyra készítenék, akkor a közepén áthaladó szálak miatt ott túl vastag lenne, s ez rontaná a csipke szépségét. Ezt a problémát úgy orvosolták, hogy a csipke közepét teneriffe csipke alkotja, majd ezt veszik körbe csomózott rece csipkével.








  • A harmadik fajta csipke mreskanje na okrivu, más néven a csomózott rece:


A Hvar szigeti csipke az UNESCO kulturális örökség része. Szép kiállítás látható a Hvar városban lévő bencés kolostorban.


források:


www.gohvar.wordpress.com
www.en.wikipedia.org
www.stari-grad-faros.hr 
www.tzhvar.hr
www.unesco.org

3 megjegyzés:

  1. Csodálatos! : a története , a csipkék! Köszönöm,nem hallottam még erről.

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük az ismertetést, egyre többféle csipkét ismerhetünk meg.

    VálaszTörlés
  3. Csak nem voltál is ott? Olyan érzékletesen írod le...
    Úgy látszik, az agave szál merevebb a pamutnál - azért olyan mutatós belőle a körbe csomózott rece vagy a sol-csipke. Szeretném egyszer megtapogatni...

    VálaszTörlés