2015. június 10., szerda

Ugyanaz a csipke, mégis más... 1.

Amikor elkezdtem a csipkeverés tanulását, mint mindenki más, nagyon bizonytalan voltam. Úgy gondoltam, hogy ami le van rajzolva, vagy fényképezve az "szentírás", attól eltérni nem lehet. Aztán az idő haladtával rájöttem, hogy a csipkekészítés egy rendkívül szabad műfaj. Bátran lehet próbálkozni, a mintát saját szájunk íze szerint alakítani, bizonyos korlátok között színezni is. Persze ügyeltem arra, hogy a hagyományokat megőrizzem. 
Erre a próbálkozásra szeretnék most egy példát mutatni. Négy évvel ezelőtt készült ez a keszkenő sorozat a nagykállói pályázatra. A címe "Egy csipke egy életen át" volt. Akkor második helyezést értek el a keszkenők. A keszkenő vászonból, gyolcsból vagy más könnyű fehér kelméből készült, 20–40 cm oldalú, általában négyzet alakú kendő, amelyet vidékenként eltérő alakzatba hajtogatva viselnek a nők a kezükben díszként, ünnepi alkalmakkor. Jellegzetes dísze a szélére varrt fehér csipke. Templomba menet az imádságos- vagy zsoltáros könyvet szokták bele fogni. Tánc közben a férfi vállára fogják. Ebben a pályamunkában ugyanazt a csipkét színeztem az életkornak megfelelően. A csipke mellett két azsúr sorba hímzett boszorkányöltés (margit öltés) van, amit szintén más és más módon díszítettem a csipke színes szálával.
Az első a keresztelői keszkenő. Itt a csipke, s a hímzés is fehér az ártatlanság jelképeként.A lányok színe a piros. Ezért a következő életkornak megfelelő keszkenőt pirossal díszítettem.A csipke szélén vezettem két piros szálat, s a fehér boszorkányöltést is átfontam piros szállal.
Miután eladósorba kerül a lány, jó esetben férjhez megy. Az ekkor használatos keszkenő az ünnepélyességet, a pompát jelképezi. Ezért aranyszállal készült a díszítmény.A csipke szélén halad és a pöttyöcskéket is körbeveszi egy-egy aranyszál. A fehér boszorkányöltést nem csak átfontam az aranyszállal, hanem az öltések mentén is megjelenik.
A népviseletekben a gyermekek születése után az asszonyok ruházata egyre sötétebbé válik. Ezért a következő keszkenő díszítése bordó.A bordó szín a csipke két szélén jelenik meg. A fehér boszorkányöltésre varrtam egy sor bordó boszorkányöltést az előző öltéseket átölelve.
Mivel az élet véges, az utolsó keszkenő a gyász keszkenő. Ez fekete díszítést kapott.Itt a csipke szélén fut két szál fekete cérna, de a vetülék szál (dolgozó) is fekete. A fehér boszorkányöltésre hímeztem egy fekete boszorkányöltést is az azsúr sort felhasználva.
Ha megnézzük egymás mellett a csipkéket, akkor látjuk, hogy ugyanaz, mégis más.

2 megjegyzés: