2015. augusztus 26., szerda

Csipketábor Budafokon

A Magyar Csipke Egyesület minden évben máshol tartja az éves nyári továbbképző táborát. Az idén Budafokon töltöttük ezt az egy hetet. Két irányban fejleszthettük tudásunkat. Tanulhattunk csomózott varrott recét készíteni és a Csetneki csipke rejtelmeit is megismerhettük.
A csomózott varrott recét Balogh Marianntól tanulhattuk meg. Nagyon érdekes technika, amelynek eredménye stabil, jól alakítható csipke. Az előző héten részletesen olvashattunk róla. Az egy hét alatt ennyit tudtunk megtanulni:




















A Csetneki csipke is sok munkát adott. Meg kellett tanulni a csipke horgolási technikáját. Utána elkészültek az egyes elemek, majd az elemeket összetartó háló elkészítése volt a feladat. Minderre Dr Oláh Andrásné tanította meg a résztvevőket.
Így készültek a csipkék:





















Az utolsó kép egy elkészült csipkét mutat, amit még kifeszítve gőzölni kell, s úgy kapja meg végső formáját és szépségét.
A csipkék tanulása mellett előadást hallhattunk Erdei Lilla etnográfustól a Csetneki csipkéről és a vele egy időben kialakult magyar csipkékről. Meglátogattuk a Nagytétényi kastély múzeumot, a Mátyás templomot. Nem maradt el a budafoki pincerendszer megtekintése és a borkóstolás sem.
Nagyon tartalmas hetet töltöttünk el ismét együtt.

5 megjegyzés:

  1. Mint mindig, nagyon szépek a munkáid! Köszönjük, h. megmutattad:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy a csetneki csipke a látókörömbe, került, szeretnék tanulni. Kérem aki tud segíteni, írjon, hogy hol és mikor lehet legközelebb egy ilyen "táborban" részt venni,. Köszönettel Eleonóra





    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nóra! A tábor mindig meghirdetésre kerül a Magyar csipkekészítők Egyesületének honlapján. Ott részletes információ található a programról, helyszínről, a jelentkezés módjáról.
      http://mcske.hu/2015/06/30/xxvii-csipkehet-budafok/
      Jövőre várunk a táborba!

      Törlés