2015. szeptember 30., szerda

Stóla

Készítettem egy esküvői kollekciót. Hét darabból áll. Az egész egy stólával kezdődött...


A stóla alapanyaga vajszínű pamut batiszt. Először fehérben gondolkodtam. Közben már elkezdődött az esküvői vendégkönyv kötési tervezése, aminek alapszíne vajszín lett. Így az egység jegyében minden vajszín alapszínt kapott. A csipke fehér színű, vajszínű kontúrszállal készült felvidéki (Spania Dolina) vertcsipke. 100-as Anchor horgolócérnából vertem. A csipkéje 21,5 cm széles, három részből áll. Egy szélcsipke, egy keskeny varrott csipke és egy betét csipke.


Az azsúros varrott csipke betét teljes szélessége 2 cm. Ez nem volt egy könnyű feladat. A batiszt nagyon sűrű szövésű, nehéz belőle szálat húzni.


A kész stóla 190cm hosszú és 49cm széles.
Amikor megnézi valaki a csipkéimet sokszor kérdezik, hogy mennyi idő egy darab elkészítése. Gondoltam, hogy most megmérem, mennyi időt is töltök a stóla elkészítésével. A csipkeverés 250 órát vett igénybe. A szálhúzás és az azsúrozás, a varrott betét elkészítése  kb 50 óra volt. Nem számoltam még az anyag beszerzésével töltött időt, s az orsók felcsévélését.
A vertcsipkék mintarajzai:





5 megjegyzés:

  1. Ezt csak az tudja igazán,aki műveli is.
    Hát, nekem még kell pár év mire ilyen szépek lesznek a csipkéim.

    VálaszTörlés
  2. Kati! és akkor még hol van a tépelődés, tervezés, hogy oldjad meg? Ez egészen lélegzetelállító! Azok az átmenetek a csipke és az azsúr között... Utóbbihoz konyítok valamat - hát az is nagyon rafinált:-) Kész csoda... Olyan egyenletes munka, hogy már-már gépi pontosságú.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokszor a tervezés, a mintaválasztás, a mintarajz elkészítése tovább tart, mint maga a csipke elkészítése. Néha hónapokig agyalok egy-egy darabon még főzés, takarítás közben is. Ezt az időt nem lehet mérni. A háttérben mindig ott van az agyamban. Aztán jön a kétely, hogy valóban jó lesz-e.

      Törlés
  3. Mennyibe kerül a csipke bébi keresztelő takaró és hol lehet beszerezni vagy megrendelni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezeket a kérdéseket beszéljük meg e-mailben.Elérhetőségem: tothk2010@gmail.com

      Törlés