2015. október 28., szerda

Gyűrűtartó párna

Az esküvők mai divatos kelléke a gyűrűtartó párna. Ezer és egy féle változat kapható belőle. Elkészítettem az ezer és "kettedik" változatot. Szorosan kapcsolódik az esküvői stólához. Ugyanaz a vajszínű batiszt alapanyag, ugyanaz a Spania Dolina csipke. Egy kicsit mégis más. Egy kisebb léptékű változatát rajzoltam meg a csipkéhez. A stóla mintája ugyanis túl nagy lett volna a párnácskához. 







A párna mérete: 17x17 cm. A csipke elkészítése után kiszabtam két darab batisztot a párna testéhez. Három oldalán összevarrtam. Ezután varrtam rá a csipkét.  A csipkét úgy varrtam fel a párnára, hogy a szegélye nem fekszik fel a textilre. Láttam olyan megoldást is, hogy a textilből a széle kilátszik 1-2cm-t.  Ezután jött a párna kitömése. A párna kitöméséhez fehér melegítő közbélést használtam. A sima felület eléréséhez két,  a párna méretének megfelelő darabot vágtam ki. Ezt behelyeztem a párnába, majd a széttépdesett közbélés darabokat közéjük tömködtem. Láthatatlan öltésekkel bevarrtam a negyedik oldalt is. A fotókról nem tűnik ki, hogy a párna közepére 2 db szatén szalagot varrtam fel a gyűrűk rögzítéséhez.
A csipke mintarajzát itt mellékelem:




A csipke 100-as Anchor horgolócérnából készült. A kontúrszál vajszínű selymes pamut szál. Tehát a mintát ennek megfelelően kell felnagyítani. A sarok elkészítése nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, de egy kis gyakorlattal megoldható.

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett! Milyen ötletesen "átvilágítottad"! Az is tetszik, ahogy túlér a csipke a párna szélén. A közbélés az lapokban van, ugye? Azért kellett tépdesni - nekem már van egy kis zsák flies- em - talán így mondják. A közbélés egyenetlenebb, és azért kellett egy belső? Ugyanabból az batisztból? Bocs a járulékos kérdésekért - a csipkét csak csodálni tudom...és GRATULÁLOK:-)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett! Milyen ötletesen "átvilágítottad"! Az is tetszik, ahogy túlér a csipke a párna szélén. A közbélés az lapokban van, ugye? Azért kellett tépdesni - nekem már van egy kis zsák flies- em - talán így mondják. A közbélés egyenetlenebb, és azért kellett egy belső? Ugyanabból az batisztból? Bocs a járulékos kérdésekért - a csipkét csak csodálni tudom...és GRATULÁLOK:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Batisztból egy tokot varrtam. Ahhoz kellett a két darab. Eleje, háta. Abba tettem a közbélés lapokat. Azért tépdestem a lapok közé kerülő közbélést, mert így könnyebb volt kialakítani a formát, hogy a széle vékonyabb, a közepe ducibb. Az általam használt közbélés kb 1 cm vastag lap. Biztos van vastagabb is. Ott másképp is megoldható a forma kialakítása.

      Törlés