2017. augusztus 30., szerda

Csipke fajták: Zobor vidéki csipkékZobor vidéknek, más néven zoboraljának a  szlovákiai Nyitra város szomszédságában a Zobor és Gimes hegyek aljában fekvő magyar településcsoportot nevezzük.  A Nyitra-környéki magyar nyelvsziget településeinek jellegzetes viselete a környező szlovák és a legközelebb eső magyar községek viseletétől egyaránt elütő. A ruhadarabok díszítésénél a színek alkalmazása szintén nem egységes; az északibb falvak sokféle és élénkebb színhasználata elüt a többi falvak fekete-píros vagy egyszínű fehér hímzésétől. Az egyházi ünnepek szigorúan meghatározzák a különböző színek alkalmazását, de nemcsak az ünnepi alkalmak, hanem a faluban történt események is befolyásolhatják az ünnepi viselet jellegét.
A Zobor-vidéki viselet egyik legjellegzetesebb csipkés darabja a hosszú, lábszárközépig érő női mellévarrott ujjú ing, a hosszú ing. Az ing ujja csuklóig ér, nyitott, a csuklóhoz nem rögzített. A vállhegy és a csukló feletti rész különböző technikájú hímzéssel és vert csipkével díszített. A későbbi időkben készült ingeken a hímzést a hétköznapi ingeken szövött csík helyettesíti.Ünnepek alkalmával a hosszú ingre vették még fel az úgynevezett félinget. Ez az ing rövidebb volt a hosszú ingnél. A tehetősséget mutatta, hogy ünnepkor hány inget húztak magukra. Ezért az ingek hossza lépcsőzetesen rövidült, így mutatták a felvett ingek számát. A 19.század utolsó harmadáig a hétköznapi és az ünnepi ing között nem tettek különbséget. Ugyanabból az anyagból, ugyanolyan díszítettséggel készült. 
Az ingek és a csipke is kendervászonból, vagy kender-pamut keverékéből készült. 
Az ingeket vert csipkével, vagdalással, hímzéssel díszítették. A csipkére jellemző, hogy sűrű verésű,sok levélkét tartalmaz.
Néhány ingujj, és részletei:

  
Egy másik szépség. Itt már a hímzést színes szövött csík helyettesíti:
más:
Más:

Más:

És még néhány kiragadott szépség:


És még sorolhatnám, de hát egyszer be kell fejezni ezt a bejegyzést.
A fotókat én készítettem.
Egyéb források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zoboralja
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-1514.html
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-1515.html

5 megjegyzés: