2017. augusztus 9., szerda

Debreceni gyöngyös-bogláros párta

A debreceni gyöngyös-bogláros pártával a debreceni Déri Múzeumban tett látogatásom során találkoztam. Megragadott szépsége. 
A párta női fejdísz, amelynek kifejezetten díszítő funkciója volt.  A debreceni közrend leányainak különleges ékességének számított a gyöngyös-bogláros párta. A 17.századtól a tisztaság, a szűziesség jelképe volt. A lakodalmukig viselték a leányok. Arra a lányra, akinek nem jutott férj és így nem volt módjában, hogy a pártát letegye, azt mondták, hogy „pártában maradt a vénlány”. Még a 19. század derekán is pártában esküdtek a debreceni menyasszonyok.
A múzeumban található egyik pártát mutatom be:A párta két részből áll. Az abroncsból, amelyet arany hímzés, gyöngy és a boglár díszít. A párta középponti díszítményei az abroncsra kerülő boglárok voltak. Leggyakrabban 11 boglár díszítette a pártát. A boglárok a fémszál spirálra fűzött gyöngysorok tetejét zárták le. A párta értékét a boglárokba beépített drágakövek adták. A boglárok közötti teret aranyszállal hímzett levelekkel töltötték ki.


A párta második része az abroncs tetejét borító, lelógó vert csipkével díszített szalag:


és a széles szalag:

a szalag vége:


A  párta csipkéje:


Ezt a pártát a 18. században viselték:


Egy 19.századi párta:


A gyászpárta hímzései ezüst fémszállal készültek, szalagdíszei fekete-ezüst hímzett gyászszalagok:


Források:
http://www.kezmuvesalapitvany.hu/index.php?menu_id=valuerepertory&id=1
https://www.hbmo.hu/ertektar/ertekoldal.aspx?ertekazon=20
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-491.html
Hajdú-Bihar megye népművészete (Európa kiadó 1989)

1 megjegyzés: