2018. február 7., szerda

Amikor nem csipkézek: Kalotaszegi gyöngyös párta




A pártának semmi köze a csipkéhez, de én készítettem, s nagy örömmel csináltam. Úgy gondolom, hogy a csipkét szeretők is szívesen olvasnak róla.
Lehetőségem adódott, hogy részt vegyek a Hagyományok Háza és a Békés megyei Népművészeti egyesület által szervezett 60 órás akkreditált gyöngyfűző tovább képzésen. A képzés témája a sárközi gyöngyökön túl a kalotaszegi gyöngyös párta készítése volt.
A gyöngyös párta a kalotaszegi népviselet ünnepi darabja. A lányok a konfirmációtól (13 éves kortól) az esküvőig viselték. Ha a lány egyszer feltette a pártát, akkor minden ünnepi alkalommal viselnie kellett.
Kicsit félve kezdtem neki a munkának, mert túl sok gyakorlatom nincs a gyöngyözésben. 
Először egy kartonlapot fehér vászonnal vontunk be, s az aljára négyes csomókat raktunk.


Majd elkészítettük a csúpokat, s felvarrtuk a megfelelő helyre mind az ötöt. Kidíszítettük a csúpokat, s az alapot televarrtuk gyönggyel.



  A nagy gyöngyök fölé apró gyöngyökből hálót varrtunk:

Eddig jutottunk el hat napi kemény munkával. Innen otthon kellett befejezni.
Megdíszítettem a csúpokat, az alapot. Itt szabad "kezet" kaptunk. Mindenki saját ízlése szerint díszíthetett. Kevés pirosat, s ezüstöt használtam:


Ezek után a párta belsejét készítettem el. Az én pártám belseje ezüst színű lett.


Már "csak" össze kellett dolgozni a két részét a pártának, s a tetejére gyöngyöket tűzni:




A szalagdísz külön készül, s fel kell majd tűzni a pártára. Ezt is díszítettem gyöngyökkel:







Az elkészült párta:



Nagy kihívás volt. Sok időt fordítottam rá, mire elkészült. Körülbelül négyezer gyöngyöt kellett felvarrni a pártára, sok tűt eltörtem közben. Vannak hibái, de büszke vagyok arra, hogy el tudtam készíteni. Időnként voltak kétségeim, de örömmel készítettem.
Köszönöm Borsos Erzsébetnek és Péter Szidóniának a sok tudást, amit átadtak. Köszönöm a lehetőséget az egyesületnek, hogy kipróbálhattam magam a gyöngyös területen is.

7 megjegyzés: