2019. február 6., szerda

Csipkés festmények 4

Rembrandt: Maria Trip portréja


Rembrandt a világ egyik legismertebb festője. Leidenben született 1606 július 15.-én. Apja molnár, anyja pék leány volt. Szülei tudósnak szánták, de a festészet jobban érdekelte. Szülei beleegyeztek, hogy Jacob van Schwannenburg leideni mester tanítványa legyen. 1624-ben műhelyt nyitott, s 1627-től már tanítványokat fogadott. Alkotásai abban az időszakban születtek, amelyet a művészettörténészek holland aranykornak neveznek. 1669 október 4.-én halt meg Amszterdamban.
A festményen szereplő hölgy Maria Trip, egy  amszterdami család leánya.
Rembrant a kép festése előtt vázlatot készített, melyet a British Múzeumban őriznek. A festmény sötétre festett háttere miatt, a vázlaton jobban megfigyelhető a háttér szerkezete.


Rembrandt a képet olajjal festette nyárfára. Mérete: 107x82cm. Jelenleg a Rijksmuzeum-ban található Amszterdamban. A kép a Van der Weede Stichting alapítvány tulajdonát képezi.
A sötét háttér előtt sötét ruhában megfestett lány a ruha fehér csipkedíszének, a hármas gallérnak  köszönhetően kiemelkedik a háttérből.


A részletek:
A ruha leheletfinom mellrésze:
A csipke közelről:


A melltű:


A nyaklánc:


A kézelő. Nézzük meg az élethűen megfestett gyöngyöket a hölgy csuklóján. A fülbevaló hatalmas gyöngye, s a csuklókon és a nyakon lévő gyöngysorok a család gazdagságát mutatják.


A finoman kidolgozott szalag, mely az összecsukott legyezőt díszíti:


A ruha dísze:

Források:
www.pinterest.com
https://www.rijksmuseum.nl
https://www.rembrandtonline.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése