2020. november 12., csütörtök

Csipkés öltözet: A melltartó

A legkorábbi mellet támogató, kihangsúlyozó eszközt már háromezer évvel ezelőtt viselték. A mínoszi hölgyek által viselt fűzőszerű melltartónak az érdekessége, hogy a mellet teljesen szabadon hagyta. Jól látható ez a fajta fehérnemű a Kréta szigetén felelt kígyós istennő szobrán.



A római korban a kicsi, arányos kebleket tartották vonzónak. Ezért egy vászondarabbal, vagy bőr darabbal tekerték körbe a melleket. Ez egyszerre hangsúlyozta és óvta a kebleket. A bordélyházak falán feltárt freskókon , és a szicíliában feltárt Villa Casalé mozaikján is viselnek ilyen ruhadarabot a hölgyek.

pompei freskó és falfestmény


Villa Casale 

A római világ bukása után, a középkorban a test formájának megmutatása bűnnek számított. A testet lepelszerű ruhák takarták. 
A reneszánsz korban a formás kebel az előkelőség szimbólumává vált. Mélyen dekoltált ruhákkal emelték ki keblük szépségét a hölgyek.


Ettől kezdve a fűző biztosítja a karcsú derekat és a megemelt mellet.
A mai értelemben vett melltartó a 19.század végén alakult ki. Kialakulása egyrészt az orvosok fűző elleni küzdelmének, másrészt pedig a feminista mozgalmaknak köszönhető. 
A legelső melltartóra a szabadalmat a brooklyni Henry S. Lesher adta be. Nem csoda, hogy a fából és drótból készített melltartója nem volt sikeres.


1889-ben Hermine Cadolle ketté osztotta a fűzőt egy melltartó részre és a hasat, derekat alakító fűzőre. Szabadalmat is kapott erre a ruhadarabra. Ebben az időben azonban nem terjedt el a melltartó.
A melltartó népszerűsége a tömeggyártással indult be. 1912 -ben Németországban, 1914-ben az Egyesült Államokban szabadalmaztatták a tömeggyártásra alkalmas melltartót. Eleinte egy méretet készítettek. Betoldható betétekkel, rugalmas anyagokkal igyekeztek a különféle méreteknek megfelelővé tenni a ruhadarabot. 1932 óta már többféle méretben, állítható pántokkal, különböző kosárméretekkel, egyre korszerűbb alapanyagokból készülnek a melltartók.
Néhány érdekes darab a melltartók világából:
1890:


1900:


1910:





1915:

1917:



1920:




1923:


1930:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése