2024. október 2., szerda

Ariadné fonala - kiállítás


Ariadné fonala címmel nyílt kiállítás a tavaszi és kora nyári időszakban a kápolnásnyéki Halász kastélyben a Szombathelyi Képtár  textilgyűjteményéből. A sok szép, és esetenként formabontó darabok közül azokat mutatom be, amelyenek valami kapcsolata van a csipkével, illetve valamelyik csipketechnikával. 

Péreli Zsuzsa (1947- )Kossuth-díjas, nemzetközileg elismert textilművész. Újító, kisérletező törekvései mellett fontos számára a kárpitszövés. Legtöbb képét goblein szövéssel készíti, de emellett más technikákat is szívesen alkalmaz. Magát kárpitművészként definiálja. 

Régiség című kollázs alkotása 1976-ban régi selyembrokát anyagok  felhasználásával varrással és szövéssel készült. Alapanyaga selyembrokát, gyapjú, csipke (gépi). 









Szuppán Irén (1926-2016) Munkácsy Mihály-díjas textilművész Szeptember című alkotása 1974-ben készült. Alapanyagként juta alapra szizál szálakat használ. Vegyes technikával, varrással, csomózással és horgolással készült. 








Szintén Szuppán Irén alkotása a Térelválasztó, amely 1972-ben készült. Alapanyaga len és juta. Alkalmazott technikák a fonás és a horgolás.















Források: 

https://port.hu/adatlap/szemely/pereli-zsuzsa/person-276463

https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9reli_Zsuzsa#Forr%C3%A1sok

https://gimhaz.hu/muveszek/szuppan-iren/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése