2016. január 20., szerda

Karkötő levélkékkel

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nem szeretek gyakorlás képpen csipke csíkokat készíteni. A levélkék tanulása pedig sok gyakorlást kívánt, legalábbis nekem. Ezért gondolkodtam azon, miként tehetném ezt úgy, hogy valami tárgy is legyen belőle. Figyelve a fiatalokat láttam, hogy sok-sok vékony, és kevésbé vékony karkötőt hordanak egyszerre. Már meg is volt az ötlet: karkötőt készítek a levélke gyakorlásakor keletkező csíkból, csíkokból. Először megmértem milyen hosszú legyen a karkötő. Levontam belőle a kapocs hosszát, ilyen hosszú csíkot készítettem hármat. A többi csík 2-2,5 cm-rel hosszabb lett. Összesen 13 csíkot készítettem. A párnán egymás mellett készültek, így figyelni tudtam arra, hogy a levélkék ne mindig egymás mellé kerüljenek. Egy csíkon belül a levélkéket véletlenszerűen helyeztem el, köztük fonást készítettem. A színeket szabadon lehet váltogatni ízlés szerint. A fehérek 20-as horgolócérnából, a színesek osztott hímzőfonalat szétbontva 3 szálból vannak. A színes csíknál csak az egyik verőkén vannak színes szálak, a többi fehér. A színes átszövése adja a levélke színét. Ebben a karkötőben négy színes szál van, a kékeszöld 3 árnyalata.
Amikor elkészültem a 13 szállal, összevarrtam őket a két végükön. A szálakat át-átfűztem egymáson, hogy ne legyen olyan szabályos.
A gyöngyös dobozom rejtekéből előkerültek az 1cm-es végzárók. Ezeket fogóval jól rányomtam a varrásokra. A záródáshoz mágneses kapcsot használtam, amit egy-egy szerelő karikával rögzítettem a végzáróhoz. Sokan nem szeretik a mágneses kapcsokat. Mivel ügyetlen vagyok a félkezes kapocskezelésben, ez leegyszerűsíti számomra a karkötő felvételét.


Így a  karkötő készítése során kb. 150 levélkét készítettem anélkül, hogy unalmas lett volna. No és nem mellékesen lett egy karkötőm, ami nem csak nekem, hanem a lányaimnak is tetszik. 


1 megjegyzés: