2024. január 29., hétfő

Csipke és a viselet Nyíregyházán

 


15. alkalommal rendezte meg a  a Megyei Textílművészeti programsorozatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Népművészeti Egyesület. Szombaton a csipke iránt érdeklődők találkoztak az egyesület székházában. Délelőtt Erdei T. Lilla tartott előadást, délután pedig gyakorlati foglalkozás volt. Mivel nagyon érdekelt az előadás témája, ezért ellátogattam Nyíregyházára. 

Az előadás címe: Változatos csipketechnikák a magyar népviseleteken. 


A csipke egyszerűbb formáit nagyon régóta használták a ruházat tartósságának megőrzésére, összeállítására. Ekkor még funkcionális szerepe volt. A reneszánsz kortól válik díszítő elemmé a csipke.

Aki egy kicsit is érdeklődik a magyar viseletek iránt, annak nem ismeretlen a tény, hogy a viseletek is sok-sok fejlődésen mentek keresztül az évszázadok során. Kezdetben egyszerűbbek voltak. Az ipari forradalom, a folyószabályozások következtében egyre több jövedelemre tett szert a lakosság egy része.  Ennek következtében viseletek is kezdtek kivirágozni. Egyre díszesebbek, egyre színesebbek lettek. Nagy versengés volt a díszítés területén. Emlékezzünk a matyók szólására: " hadd korogjon, csak ragyogjon"

Az előadó csipkefajtánként mutatta be, hogy melyik viseleten jelenik meg az adott csipkefajta, melyik változatát, s hogyan alkalmazták.  Nem csak szép képeken keresztül tehettünk szert új ismeretekre, hanem kezünkbe is foghattuk a szebbnél szebb csipkéket. 

Délután a gyakorlat következett. Nem véletlenül van a meghívón egy szép kontúrszálas vert csipke. A délutáni foglalkozás témája ugyanis a kontúrszálas vertcsipke készítése volt. A gyakorlatot Erdei T. Lilla és Estók Judit vezette. 



Még több kép látható ITT

Nagyon sok új ismeretet kaptam a csipke alkalmázáról az előadás során. Az ismereteken túl ötleteket kaptam, hogy mely településeket érdemes még felkeresnem, ahol remélhetőleg még sok szép csipkeszépséggel találkozhatok. Köszönöm a szivélyes fogadtatást, a bőséges vendéglátást! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése