2022. január 12., szerda

Itt a farsang, áll a bál...

 


A farsangi időszak vízkereszttől kezdődik, s húshagyó keddig tart. Az idén tehát január 6-tól március 1-ig tart a farsangi szezon, melyet vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.

A magyar farsangi szokások a középkorban honosodtak meg. A farsang elnevezés a 15. században tűnt fel Magyarországon. A farsang a tavaszvárás ősi örömünnepe. A nagy evésekkel, ivásokkal a természetet is hasonló bőségre kívánták késztetni. Az udvarlás, párválasztás, lakodalmak legfőbb ideje a farsang időszaka volt. A farsang legjellemzőbb eseményei az álarcos, jelmezes alakoskodások. Ezek közül legismertebb a téltemető busójárás Mohácson.

A farsangi bálozás szokása a 17. századtól vált általánossá. A farsangi mulatságok magas rangját mutatja, hogy Mária Terézia rendeletben szabályozta 1772-ben a következő év álarcos báljait. Engedélyezte a nyilvános bálokat, a rendelet meghatározta a mulatságok gyakoriságát, időtartamát, helyét, a felölthető álarcok körét. álarcot csak a bál idején lehetett viselni. Aki az utcára is kiment álarcban, azt megbüntették. Kétféle bál létezett. Voltak fizetős bálok. Ide bárki bemehetett, aki megfizette a belépőjegy árát. A báli jövedelem hat százalékát a városi tanács megbízottjainak a helyszínen ki kellett fizetni. Ezek voltak a zahlbálok. Voltak természetesen meghívásos bálok is. Ebben az esetben egy előkelő úr kibérelt egy szép termet, ahova meghívta az ismerős családokat.

Habsburg udvari álarcos bál 1774-ben  


Nádori bál a budai palotában 1795-ben


Jogászbál a Vigadóban 1865-ben

A fenti csipke álarcot én készítettem. A mintát tervezte N. Irivajeva, s  ITT lehet megtalálni a rajzát.


Források:

https://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-108.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Farsang

https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/farsang/farsangi-nepszokasok

http://www.greetingsfrombudapest.hu/blog/farsangi-balok-pesten-es-budan-a-18-19.-szazadban

https://nevezetesnapok.hu/egyeb-nevezetes-napok/farsang-2022/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/multunk/europa-szerte-hiresek-voltak-a-pest-budai-balok/

https://www.poet.hu/vers/301856

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése