2022. február 16., szerda

Lépésről lépésre 4



Már tudjuk, hogyan kell elkészíteni ezt a fajta csipkét. Ha most kapcsolódsz be, akkor ITT megnézheted a lépéseket. Akkor mi lesz most az újdonság? A kezdés, a befejezés és a színváltás. A könyvjelző kezdési módja eltér az eddigiektől, egy új kezdési módot mutatok meg. A könyvjelző befejezési módja sokféle lehet. Ezek közül egy egyszerű módszerrel ismerkedhetünk meg.

A könyvjelző mintarajza:

A minta szélessége 60-as horgolócérnához 2,6 cm.

10 párra lesz szükségünk. 60-as horgolócérnával fogom készíteni a csipkét. Annyit változtatok az előzőekhez képest, hogy a legyezőket színesre veszem. Ehhez a legyezők vezető szálát kell színesre váltani. 
A piros könyvjelző esetén két párra kell többet tekernünk a színes cérnából. Milyen legyen a színes cérna? Ha ugyanolyan vastagságot szeretnél vezető szálnak is, akkor  az osztott hímző 6 szálából kettőt kell venni. Ha gyöngyfonalat választasz, akkor rusztikusabb lesz a könyvjelző. Persze más fonalakat is használhatsz. Figyelni kell arra, hogy a mintarajz méretezése mindig megfeleljen a fonal vastagságának.
Kezdjünk neki!
Most kivételesen a kezdő szálak felrakásához a gombostűket nem a kijelölt helyre szúrjuk, hanem valamivel feljebb:


Készítünk egy vászonverést, és a közepén kitűzöm a mintarajz szerinti kezdési helyre:



Kihúzzuk a segéd gombostűket, s a szálakat óvatosan lehúzom a gombostűre. Jön a következő szál felvétele. Segédtű a minta fölé, a már bent lévő szálra ráhajtok, vászonverés:



A közepén kitűzöm a minta szerinti helyre:



A segédtűt kiveszem, s a szálat lehúzom a gombostűre:



És így tovább. A bal oldalon az utolsó helyre a színes szálat teszem fel, ez lesz a legyező vezető szála:


Hasonlóan járok el a jobb oldalon is:


A középső 3-3 párral elkészítem a pókot:



Következnek a legyezők mindkét oldalon:


Fontos, hogy a legyező utolsó kitűzése mindig egészveréses kitűzés legyen, mert így kerül a színes szál megint vezető pozícióba.
Így haladok végig a mintán. Az utolsó legyezőnél az utolsó kitűzés félveréses kitűzés. Így tudom helyzetbe hozni a fehér szálat, amivel befejezem a könyvjelzőt:


Elkészítem a pókot:


Lezárom a könyvjelzőt. A fehér párt és a pók lábát összeverem (ráhajtások!), kitűzöm, és a tű zárása előtt a piros szálat középre teszem:


S így zárom a tűt:



Jön a következő pókláb. Összeverem, a kimaradó szálakat együtt középre teszem:


S zárom a tűt. Hasonlóan bedolgozom a harmadik lábat is:


Elkészítem a jobb oldalt is:



A két középső párat összeverem (ne feledkezzünk meg a ráhajtásokról!), s középre teszem jobb és bal oldalról is a kimaradó párokat:


Bezárom a tűt: 


Egy szálat kiválasztok, s az összes szálat egyben többször egymás után áthurkolom:





Levágom a rojtot megfelelő hosszúságúra:


Elkészült a könyvjelző. 

A kék könyvjelzőnél három színt használok a következők szerint. Középről indulva 2 sötétkék pár a legfelső pontba, majd 3 fehér pár, s a legyező vezető szála a világoskék. Minden ugyanúgy készül, mint a pirosnál, "csak" a legyező utolsó tűzése félveréses kitűzés lesz. Ez biztosítja a színváltást. A befejezés is ugyanaz, mint a piros könyvjelzőnél.
A sárga-barna könyvjelzőnél a különböző színű legyezők egymással szemben vannak. Ezért a jobb és bal oldalon különböző színű vezetőszálnak kell lennie. Ezt a következőképpen érem el. Középen két barna párral indítok. Utána 3 pár fehér következik, úgy, mint a pirosnál. Bal oldalon felveszem a sárga párt a fenti módon. Így a sárga lesz a bal oldali legyező vezető párja. Jobb oldalon "csalok" egyet. 



Elvégzem a vászonverést, de most alatta tűzők ki:


Bezárom a tűt:



Így most a bal oldalon a sárga a vezető szál, a jobb oldalon pedig a barna. A legyezőket elkészítem, de az utolsó kitűzés megint félveréses kitűzés lesz, s így megváltozik a vezető szál színe. Bal oldalon lesz barna, a jobb oldalon pedig sárga. Minden más a fent leírtak szerint zajlik.
Ennél a mintánál ha a legyező színét nem akarom megváltoztatni, akkor a legyező utolsó kitűzése egészveréses kitűzés legyen. Ha színt akarok váltani, akkor pedig az utolsó kitűzés félveréses kitűzés legyen.
Általában érdemes megjegyezni a színes csipkéknél, hogy ha a szín nem a megfelelő irányban halad, akkor félveréses kitűzés helyett egészveréses kitűzést kell alkalmazni, és fordítva. Ha nem látom előre, hogy milyen kitűzést alkalmazzak, akkor ki kell próbálni az egyiket, s ha nem jó, akkor bontás után a másik lesz a jó.
Ebből a csipkéből karkötőt is készíthetünk. Akkor a mintarajzot a megfelelő méretre kell hosszabbítani. A mintarajz közepébe kell betoldani néhány mintaelemet. A szerelék kb 2 cm hosszú. Ezt számítsuk bele a karkötő hosszába. A végén nem hagyunk hosszú rojtot. Kb fél cm-nél levágjuk a szálakat. A záródáshoz kell 2 db 5 mm-es fogazott szalagvégzáró, 2 db 4-5 mm-es szerelőkarika és egy delfinkapocs, vagy mágneses kapocs. A szerelékek kreatív hobby boltokban kaphatóak. A felhelyezésük pedig ITT látható 9perc 32 másodpercnél a filmben.
Ez a kis darab nagyon jó a kísérletezésre, a gyakorlásra. 
Jó munkát kívánok!
A következő részben egy kedves szívecskés szélcsipke készítését mutatom meg.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon kedvelem aszakkört és a lépésről lépésre -t. Nagyon jól érthetően van bemutatva és leírva.nem vagyok éppen kezdő , de mégis volt mit tanulnom .Köszönet érte.Remélem még sokáig tart a lépésről lépésre .

    VálaszTörlés